Din cuprinsul articolului
Pe o masă dintr-un laborator din Philadelphia se află o cutie minusculă căptușită cu nanotuburi aproape invizibile. Prin ea trece o țeavă de plastic transparent, iar din capătul său iese un desiș de știfturi, fiecare încolțind un fir roșu sau albastru. Pe măsură ce aerul din conductă trece peste nanotuburi, semnalele electrice ies din cutie de-a lungul firelor. Întregul aparat este situat lângă o fiolă cu sânge, „adulmecând” aerul de deasupra acestuia prin conductă.
Cutia, un nas electronic, este o parte cheie a unei teorii explorată de George Preti, un chimist organic la Centrul Monell Chemical Senses și o echipă interdisciplinară care include fizicieni și medici veterinari de la Universitatea din Pennsylvania, potrivit New York Times.
Preti este un expert în mirosurile umane, pe care le-a studiat de mai bine de 40 de ani. A adulmecat – atât cu mașini, cât și cu nasul – respirație, transpirație și alte secreții în căutarea răspunsurilor despre motivul pentru care mirosim așa cum o facem. Acest ultim proiect încearcă să răspundă la o întrebare pe care alții nu s-ar fi gândit niciodată să o pună: Cancerul ovarian are un miros?
În medicina modernă a cancerului, medicii tind să se bazeze pe tehnici avansate de imagistică și pe detectarea nodulilor. Problema larg recunoscută cu aceste metode este însă că, până când medicii au motive să comande o scanare sau să simtă ceva, este adesea prea târziu.
Cancerul ovarian s-a răspândit de obicei la alte organe până în momentul în care este detectat. Dacă este depistat devreme – ceea ce se întâmplă doar 15 la sută din cazuri, adesea din întâmplare când medicii caută altceva – 92 la sută dintre pacienți trăiesc cel puțin cinci ani. Dar când este depistat prea târziu, rata scade la 27%. Mirosul ar putea fi o modalitate de a ajunge acolo mai devreme.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…