Sari la conținut

Bolile agravate de venirea toamnei

Din cuprinsul articolului

Se spune că odată cu sfârșitul verii, pentru că temperatura scade, iar umiditatea și presiunea atmosferică cresc, mai multe afecțiuni se agravează. Printre ele, cele respiratorii, reumatice, dar și cele ale inimii. Cât este mit și cât realitate, ne spun specialiștii

Dana Lascu

Ploile, vântul puternic, variațiile mari de temperatură între zi și noapte contribuie la scăderea imunității organismului uman. Nu e om care să nu fi răcit mă- car o dată, toamna, pe care să nu-l fi durut articulațiile sau care să nu fi avut probleme digestive. Unii spun că venirea sezonului rece le agravează problemele cu inima. Să nu mai aruncăm vina pe toamnă, spun, într-un glas, specialiștii. Mai bine ne-am pregă- ti, din timp, organismul, pentru sezonul rece. Cum? În primul rând, trebuie să ne imunizăm contra răcelilor, apoi să ne vitaminizăm, întrucât, vara, organismul nu are capacitatea de a înmagazina vitaminele consumate. Apoi, trebuie să evităm stresul prelungit care ne scade capacitatea de apărare a organismului și să evităm, pe cât posibil, locurile aglomerate de unde putem contacta tot felul de virusuri. Asemenea primăverii, toamna este un sezon propice alergiilor și astmului, dar și acutizării simptomelor sinuzitei și rinitei cronice. Plămânii și că- ile aeriene sunt expuse continuu aerului atmosferic și agenților patogeni ai acestuia: bacterii, virusuri și alte mic ro o rga n i s m e , iar numărul lor se mărește considerabil toamna, din cauza temperaturilor mai scăzute și a umidității crescute. Inhalarea anumitor substanțe cu efect alergen, precum polenul, praful sau mucegaiul, duce la intensificarea manifestărilor specifice astmului asociate cu reacțiile alergice. „Aproape orice astmatic va resimți în această perioadă dificultăți respiratorii după depunerea de efort în aer rece sau după inhalarea de fum, praf sau mirosuri puternice. Pacienții se vor confrunta cu crize de stră- nut și tuse, încordare a pieptului și disp nee (respirație scurtă) sau tahipnee (respirație rapidă). Vremea rece sau fluctuațiile de temperatură ne pot lua, uneori, prin surprindere toamna și pot conduce la apariția gripei sau a bronșitei, în special în cazul persoanelor astmatice”, explica specialistul.

Cum să eviți problemele

Pentru a evita aceste simptome, este recomandat ca pacienții care se confruntă cu astfel de probleme să stea departe de polen, spori sau fragmente de mucegai ori animalele de companie. „În mod normal, corpul nostru se apără de aceste pericole prin intermediul sistemului imunitar, dar atunci când acesta este slăbit, organismul nu se mai poate apăra atât de eficace împotriva agenților infecțioși. În cazul copiilor, sensibilitatea este cu atât mai mare, întrucât aceștia sunt mult mai expuși factorilor patogeni, iar sistemul lor de apărare nu este complet dezvoltat”, completează imunologul. Acesta ne atrage atenția că orice problemă se rezolvă doar cu ajutorul medicului!

Reumatismul, agravat de răcirea vremii

Cum vine toamna, nu e bunică să nu se plângă că abia se mai poate mișca de durere. Sunt unele care chiar „simt când vine ploaia”. De multe ori au dreptate, spre nedumerirea celor mai tineri, care încă zburdă în ținute lejere, chiar dacă afară s-a răcorit. Mare greșeală, explică reumatologii. „Vitejia“de la tinerețe, se plătește la „bătrânețe“. Sezon greu pentru cei cu artroze „Schimbarea anotimpurilor(…) poate influența negativ persoanele cu afecțiuni articulare degenerative, de tip artroză. Aceasta este caracterizată de o distrugere progresivă a cartilajului articular, însoțită de durere și limitarea mobilității, și este cea mai frecventă suferință articulară. Accentuarea durerii (…) este principala manifestare sesizată de pacientul în cauză. Poate să apară chiar și cu câ- teva zile înaintea schimbărilor atmosferice și, în general, femeile par să fie mai receptive la modificările de temperatură, decât bărbații”, explică dr. Daniela Opriș, medic primar medicină internă și reumatologie, șef de Lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“. Un studiu realizat cu pacienți artrozici, arată că între o treime și două treimi dintre ei sunt convinși că durerile sunt mai mari pe vreme proastă. „În 1913, Sir William Osler, un foarte important om de știință, recomanda ca bolnavii «reumatici» să se mute în țări calde. În momentul de față, însă, din punct de vedere medical, meteosensibilitatea este un termen destul de controversat”, explică specialistul. Presiunea atmosferică Medicul precizează și că subiectul în sine nu se studiază în nicio carte de reumatologie, posibil și din cauza faptului că există destul de puține dovezi științifice care să-l probeze. Totuși, cele câteva studii efectuate incriminează în special schimbările de presiune atmosferică (mai ales scăderea bruscă a acesteia) și umiditatea persistentă. Temperaturile scăzute se pot asocia, și ele, cu o accentuare a contracturilor musculare, fapt favorizant al apariției durerilor osteoarticulare. Cum rezolvi aceste neajunsuri? „Este bine să încercăm o limitare a progresiei artrozei, lucru posibil în special pentru articulațiile portante (genunchi, șolduri), influențate în special de creșterile de greutate. Exercițiile fizice regulate contribuie și ele la o menținere a sănătății articulare. Persoanele susceptibile pot apela, de asemenea, la fizioterapie, dar numai după ce se stabilește indicația acesteia de către medic. Același lucru este valabil și pentru tratamentul medicamentos. Pe de altă parte, în condițiile în care durerile articulare persistă, sunt foarte importante, se asociază cu tumefiere (umflarea articulației), înroșirea acesteia sau creșterea temperaturii locale, este recomandat consultul medical”, conchide dr. Daniela Opriș.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel