Din cuprinsul articolului
Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) este o afecțiune de sănătate mintală/boală psihică în care aveți gânduri nedorite frecvente care vă fac să efectuați comportamente repetitive. Tratamentul pentru TOC implică de obicei psihoterapie și medicamente. Cu cât TOC este diagnosticat și tratat mai devreme, cu atât perspectivele sunt mai bune.
Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) este o afecțiune în care aveți dese gânduri și senzații nedorite (obsesii) care vă determină să realizați comportamente repetitive (compulsii). Comportamentele repetitive pot interfera semnificativ cu interacțiunile sociale și îndeplinirea sarcinilor zilnice.
TOC este de obicei o afecțiune (cronica) pe tot parcursul vieții, dar simptomele pot apărea și dispărea în timp.
Toată lumea experimentează obsesii și compulsiuni la un moment dat. De exemplu, ești obișnuit să verificați ocazional soba sau încuietorile. De asemenea, oamenii folosesc adesea expresiile „obsedant” și „obsedat” în conversațiile de zi cu zi. Dar TOC este mai extrem. Poate dura ore întregi din ziua unei persoane. Se pune în calea vieții și activităților normale. Obsesiile în TOC sunt nedorite, iar persoanelor cu TOC nu le place să efectueze comportamente compulsive.
Chiar dacă sună similar, tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) și tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă (OCPD) sunt afecțiuni diferite.
OCPD este o tulburare de personalitate care provoacă o preocupare extinsă pentru perfecționism, organizare și control.
Persoanele cu TOC sunt de obicei conștiente de faptul că obsesiile și compulsiile lor sunt problematice și acceptă că au nevoie de ajutor profesional pentru a trata această afecțiune.
Persoanele cu OCPD, de obicei, nu cred că este ceva în neregulă cu comportamentul și convingerile lor.
TOC poate afecta pe oricine. Vârsta medie de debut este de 19 ani. Aproximativ 50% dintre persoanele cu TOC încep să aibă simptome în copilărie și adolescență.
Este rar ca cineva să dezvolte TOC după vârsta de 40 de ani.
Tulburarea obsesiv-compulsivă este relativ frecventă. Afectează 1,6% până la 2,3% din populația generală a SUA, potrivit Cleveland Clinic.
Principalele simptome ale TOC sunt obsesiile și compulsiile care interferează cu activitățile normale. De exemplu, simptomele vă pot împiedica adesea să ajungeți la lucru la timp. Sau este posibil să aveți probleme cu pregătirea pentru culcare într-un timp rezonabil.
Poate știți că aceste simptome sunt problematice, dar nu le puteți opri. Simptomele TOC pot să apară și să dispară, să se amelioreze în timp sau să se agraveze în timp.
Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți simptome de TOC care interferează cu viața de zi cu zi, ar trebui să discutați cu un furnizor de asistență medicală.
În TOC, obsesiile sunt gânduri nedorite, intruzive sau imagini mentale care provoacă anxietate intensă. Persoanele cu TOC nu pot controla aceste gânduri. Majoritatea persoanelor cu TOC realizează că aceste gânduri sunt ilogice sau iraționale.
Exemplele comune includ:
În TOC, compulsiile sunt acțiuni repetitive pe care simți că trebuie să le faci pentru a ușura sau a scăpa de obsesii.
Persoanele cu TOC nu doresc să efectueze aceste comportamente compulsive și nu primesc plăcere de la ele. Dar simt că trebuie să le execute sau anxietatea lor se va agrava. Compulsiile ajută doar temporar, totuși. Obsesiile revin curând, declanșând o întoarcere la compulsii.
Compulsiile consumă timp și împiedică activitățile importante pe care le prețuiești. Nu trebuie să se potrivească cu conținutul obsesiilor tale.
Exemplele includ:
Compulsiile pot include și evitarea situațiilor care declanșează obsesii. Un exemplu este refuzul de a da mâna sau de a atinge obiecte pe care alți oameni le ating mult, cum ar fi clanțe.
Comportamentul obsesiv-compulsiv nu are o cauza de aparitie cunoscuta pe deplin. De fapt, specialistii vorbesc de cateva motive care conduc la aparitia bolii OCD:
Factorii de risc care pot contribui la aparitia tulburarii obsesiv-compulsive vizeaza:
Alaturi de acestea, considerate principale mai sunt si alti factori de risc care pot contribui la aparitia sindromului obsesiv-compulsiv:
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…