Din cuprinsul articolului
Emoțiile negative sunt, fără îndoială, un aspect al multor boli psihice, dar boala mintală este mai mult decât emoții și merită să ne dezvoltăm conștientizarea modului în care ne afectează procesele de gândire, potrivit rte.ie.
„Orice schimbare bruscă a comportamentului unei persoane ar trebui să fie un motiv pentru a vă gândi la sănătatea sa și a consulta neapărat un specialist, deoarece demența, boala psihică, este posibilă”, spune dr. Nadezhda Chernishova.
Uitarea și dispozițiile proaste pot fi semne timpurii de boală la persoanele în vârstă, spun medicii. De exemplu, oamenii nu-și pot aminti unde au pus lucrurile sau au intrat într-o cameră și nici nu știu de ce. Dacă problema apare brusc și nu s-a mai întâmplat niciodată, acest lucru indică cu siguranță necesitatea unei inspecții profesionale.
Simptomele precoce ale acestei boli psihice
Dezvoltarea bolii psihice se poate manifesta și prin modificări ale dispoziției.
Boli psihice. Doctor: Poate fi deghizată în depresie
„O persoană este de obicei lipsită de griji și veselă și cade brusc în depresie, devine tristă, posomorâtă. Uneori acest lucru este atribuit unor lucruri naturale, stresului experimentat. Dar de fapt boala menționată se poate manifesta și în acest fel. Poate fi deghizată în depresie. „ , notează dr. Chernishova.
Simptome boli psihice
Dacă apar astfel de simptome, ar trebui să consultați un neurolog. În arsenalul său există teste care vor determina cu exactitate dacă este sau nu boala. Acestea sunt teste foarte simple. De exemplu, pacientului i se va arăta un ceas și va fi întrebat despre ora, sau va trebui să citească o listă destul de scurtă de cuvinte și pur și simplu să-și amintească tot ce este scris într-o listă”, adaugă expertul.
Cauzele dezvoltării patologiei
Sunt bolile și condițiile care provoacă degenerarea și moartea celulelor creierului. Ei includ: boala Alzheimer; boala lui Pick; afectarea aterosclerotică severă a vaselor gâtului și creierului; accidente vasculare cerebrale hemoragice și ischemice, precum și atacuri ischemice tranzitorii; tromboză arterială; hipertensiune arterială severă; diabet zaharat; intoxicație acută și cronică (inclusiv alcool); neuroinfectii (encefalita, meningita); leziuni la cap (conmoții, leziuni cerebrale); tumori cerebrale maligne și benigne.
Prezența bolii la părinți sau la alte rude mai în vârstă crește semnificativ riscul dezvoltării acesteia. Factorii predispozanți includ, de asemenea, excesul de greutate și funcționarea intelectuală deficitară de-a lungul vieții.
Diferite tipuri de boală psihică au propriile lor simptome caracteristice. De exemplu, tipul Alzheimer se manifestă în principal prin tulburări mentale și de memorie, modificări ale gândirii și comportament inadecvat. Forma vasculară a bolii se caracterizează atât prin deficiențe intelectuale, cât și motorii, iar demența cu corpi Lewy se caracterizează adesea prin patologie psihică, care este însoțită de halucinații, iluzii, insomnie și depresie.