Din cuprinsul articolului
Boli inflamatorii intestinale pot duce la cancer. Bolile inflamatorii intestinale, din care fac parte boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică (sau colita ulcerativă, cum i se mai spune), sunt afecțiuni cronice ale tubului digestiv.
În România sunt aproape 10.000 de pacienți diagnosticați cu aceste maladii, majoritatea cazuri foarte grave pentru că au fost descoperite extrem de târziu, chiar după 8-10 ani de la apariția lor.
„Suntem extrem de îngrijorați de două fenomene: creșterea rapidă a cazurilor în România și creșterea numărului de cazuri grave care necesită tratamente agresive de la început sau chiar operații. Apar cu precădere la tinerii activi, la cei cu un stil de viață și alimentație de tip occidental”, explică prof. univ. dr. Mircea Diculescu, șeful Catedrei de Gastroenterologie și Hepatologie de la Universitatea de Medicină „Carol Davila”
Bolile intestinale inflamatorii sunt parșive, spune prof.univ. dr. Mircea Diculescu. Pentru că, în primă fază, datorită stilului de viață stresant și a abundenței de informații găsite pe internet, mulți nici nu le băgăm în seamă. Ba, mai grav, câteodată decidem să luăm medicamente după reclamele văzute la televizor.
Nu vă tratați singuri!„Primul meu mesaj pentru persoanele care au următoarele simptome este să nu încerce să le controleze singure, ci să meargă la medic. Automedicația nu e bună, ce găsim pe internet nu e bun! E bine să te duci la doctor pentru că poate să fie o problemă foarte serioasă. Nu-ți pune singur diagnosticul”, subliniază specialistul.
1.Dacă ai sânge în scaun. Are două aspecte: sângele roșu, care e ia pe hârtie, care poate să fie ceva mai ușor, adică o boală hemoroidală, și sângele care este amestecat între materiile fecale, care este eventual mai negricios, cu mucozități, care înseamnă o problemă importantă, gravă.
2.Diareea. Dacă ai mai mult de trei scaune pe zi nu e bine. Dacă înainte aveai un scaun la trei zile și acum ai trei pe zi, nu e bine. Dacă scaunele te forțează să mergi la toaletă în cursul nopții, nu e bine.
3.Dacă simți continuu că ai nevoie să te duci la toaletă, eventual chiar dureri în zona respectivă.
4.Dacă aceste simptome se însoțesc și de dureri de burtă.
5.Dacă vezi că începi să scazi în greutate chiar dacă mănânci acceptabil. „Sigur că dacă nu mai ai poftă de mâncare și atunci nu mănânci – vei scădea în greutate, dar chiar dacă tu ai senzația că ai poftă de mâncare, poți să mănânci, dat fiind faptul că stomacul, pancreasul, ficatul, eu zic pe înțelesul cititorilor dumneavoastră, ele funcționând bine, dar colonul nefuncționând bine, atunci semnalul de lipsă de poftă de mâncare nu e transmis imediat”, spune specialistul.
6.Mai trebuie să știm că de multe ori această problemă apare la oameni tineri și foarte activi, care nu au timp de ei. „Au un job solicitant, pe care trebuie să-l ducă la îndeplinire, și nu au timp de ei. Trec peste aceste simptome fără să se gândească”, notează specialistul.
Atenție!
„În rectocolită și în boală Crohn, după 8-10 ani de evoluție, pacienții pot dezvolta cancer colonic și atunci trebuie urmăriți pentru depistarea precoce”, spune gastroenterologul.
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…