Sari la conținut

Boli grave care te pasc dacă stai mult pe scaun

Multe cazuri de cancer sunt cauzate de lipsa activității fizice și de perioadele lungi în care stăm pe scaun.

Mai exact, cercetătorii în oncologie spun că există un risc mai mare să apară cancerul la sân și la colon din cauza inactivității. „Aceste date ne oferă o idee despre cancerele care pot fi prevenite prin activitate fizică. Cu cât ne miscăm mai mult, cu atât scade riscul de a face aceste două tipuri de cancer”, spune epidemiologul Christine Friedenreich.

Medicul mai explică faptul că există dovezi clare că activitatea fizică regulată reduce riscul de cancer la sân, la colon și endometrial cu procente cuprinse între 25% și 30%. Există dovezi că mișcarea are un rol important și în prevenirea altor tipuri de cancer, cum ar fi cel de prostată sau ovarian.

Experții au investigat și legătura dintre boli și statul prelungit pe scaun. Dintr-un studiu care a implicat 123.000 de oameni, s-a concluzionat că riscul de a muri crește cu cât stăm mai mult timp pe scaun. „Chiar dacă faceți aerobic sau mergeți la fitness, trebuie să vă  asigurați că nu stați în restul zilei. „Luați pauze de la statul pe scaun și mișcați-vă”, recomandă specialiștii americani.

Numeroase alte studii au arătat că cei care stau mult timp de scaun au risc mai mare să sufere de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon, endometrial sau ovarian. James Levine, profesor la Mayo Clinic din Rochester, spune că mulți oameni stau în medie pe scaun între 7 și 9 ore pe zi. „Dacă ați stat pe scaun o oră, ați stat prea mult”, avertizează specialistul, care recomandă pauze de cinci minute la fiecare oră. Activitatea fizică scade riscul de cancer pentru că, printre altele, reduce grăsimea și inflamațiile din corp, mai explică specialiștii

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel