Categories: Stil de viaţă

Boli eruptive la copii: afla cum recunosti eruptiile cutanate

Multe dintre bolile copilariei au un numitor comun: eruptia cutanata. Cum toti copiii se trezesc la un moment dat cu bubite pe piele, este important sa faci diferenta intre simplele iritatii produse de caldura sau reactiile alergice si eruptiile provocate de boli contagioase. Iata un ghid cu principalele caracteristici ale fiecarei boli eruptive in parte.

Varicela sau varsatul de vant

Eruptia debuteaza de obicei prin cateva bubite mici si  rosii pe fata, scalp, torace sau maini, dupa care se inmultesc pe tot corpul si devin vezicule (basicute) umplute cu lichid clar. Boala evolueaza prin 2-3 valuri eruptive, in care eruptia se extinde pe tot corpul, inclusiv la nivelul organelor genitale, mucoaselor si suprafetei oculare. Vezicula cu lichid clar reprezinta elementul cel mai caracteristic al bolii. Dupa cateva zile, veziculele se usuca si se transforma in cruste. Desi provoaca mancarimi, este important sa se evite scarpinatul astfel incat veziculele sa nu se rupa si sa nu se suprainfecteze. Astfel de leziuni suprainfectate pot lasa in urma cicatrici pe viata.

Rujeola sau pojarul

Cu 1-2 zile inainte de eruptia propriu-zisa apare semnul Koplik, ulceratii rosii cu puncte albe in gura, pe interiorul obrajilor, considerat simptomul specific pentru rujeola. In aceasta faza, copilul are febra inalta (peste 39 de grade Celsius), insotita de tuse, secretii nazale apoase, conjunctivita. Pe masura ce febra incepe sa scada incepe exantemul caracteristic: eruptia maculo-papulara, care de obicei dureaza 5-6 zile si are o distributie specifica. Incepe de la ceafa, dupa urechi, implica fata si partea superioara a gatului, de unde coboara catre trunchi si membre. Eruptia dispare in ordinea aparitiei, de la cap catre extremitati, lasand loc unor cruste fine si pete discrete maronii, care se sterg complet in timp. Semnul Koplik se sterge lasand in urma mici ulceratii.

Rubeola sau pojarelul

Simptomele sunt adesea usoare, iar aproape jumatate dintre cazuri sunt subclinice sau asimptomatice. La copii, eruptia cutanata este de obicei prima manifestare, iar prodromul (stare febrila, inapetenta, oboseala) poate lipsi. Eruptia cutanata este maculo-papuloasa, de culoare roz-rosiatica, si apare la 14-17 zile dupa expunere, initial pe fata si apoi progreseaza de la ceafa, din spatele urechilor spre membrele inferioare. Dureaza aproximativ 3 zile si este adesea pruriginoasa (provoaca mancarimi). Este insotita de dureri in gat, adenopatie (marirea in volum a ganglionilor), conjunctivita.

Scarlatina

Primele semne sunt febra, durere si rosu in gat, dupa care limba este acoperita de un depozit cenusiu-albicios, care se descuameaza in scurt timp si apare „limba zmeurie”. In scarlatina, eruptia apare sub forma unui eritem punctat pe gat, piept, zona inghinala, la subrat si se intinde pe tot corpul, ramanand intensa la nivelul pliurilor cutanate. Bubitele sunt rosii si se simt ca nisipul fin, provocand mancarimi. Un semn caracteristic este ca eruptia nu apare in jurul gurii, care ramane palida de jur imprejur. Pe masura ce eruptia se estompeaza, pielea se cojeste fin timp de 2 saptamani.

Boala mana-gura-picior

Dupa cum arata si denumirea, eruptia apare in gura, pe palme si pe talpi, uneori pe fese, manifestandu-se sub forma unor vezicule dureroase. Rani dureroase (ulceratii) apar si la nivelul amigdalelor, ducand la refuzul alimentatiei si hidratarii din cauza inghititului dificil. La atingerea palmelor si talpilor, copilul manifesta sensibilitate crescuta. Eruptia dispare in circa 7 zile, dupa care pielea se descuameaza.

Roseola infantum sau boala a sasea

Caracteristicile principale sunt febra care se instaleaza brusc si dureaza 3 zile, dupa care apare eruptia cutanata. Se manifesta prin mici pete roz plate sau in relief, dar discrete, care tind sa se raspandeasca de pe trunchi, apoi pe brate, picioare, gat si fata. Unele pete pot avea margine mai deshisa la culoare, pot deveni albe si se estompeaza cand sunt apasate. De obicei, roseola infantum, numita si exantem viral, nu cauzeaza mancarimi sau disconfort. Eruptia dureaza de la cateva ore pana la 3-5 zile. Uneori insa nu apare deloc eruptie cutanata sau este insesizabila.

Eritemul infectios sau boala a cincea

Eruptia apare mai intai pe obraji, apoi se exinde pe trunchi si picioare, dar obrajii raman foarte rosii, ca si cum ar fi fost palmuiti. Tocmai de aceea se mai numeste si „boala obrajilor palmuiti”. Petele au margine dantelata, boala fiind insotita de febra si simptome de raceala. Spre deosebire de boala a sasea, care afecteaza in principal copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 3 ani, boala a cincea este mai frecventa la prescolari si scolari.

De retinut!

Spre deosebire de alte eruptii cutanate la copii cum sunt dermatita atopica, eczema, urticaria, acneea neonatala, milia, care nu sunt contagioase si nu sunt insotite de febra, celelalte boli eruptive sunt foarte contagioase, se pot transmite usor de la un copil la altul, sunt insotite de febra, cu intensitati variabile, si determina adesea epidemii in cadrul colectivitatilor de copii.

Recent Posts

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

17 minute ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

46 de minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

o oră ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

2 ore ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

3 ore ago

Citeste si: