Din cuprinsul articolului
Uneori, schimbările în modul în care vorbiți pot fi un indiciu al unor probleme de sănătate mai ample, inclusiv refluxul acid, boli autoimune și Parkinson, descoperă Natasha Holt.
De la o alergie sau o răceală până la oboseală și stres, multe lucruri pot schimba tonul sau sunetul vocii noastre. Cu toate acestea, dacă începeți să observați o schimbare mai persistentă a modului în care vorbiți, atunci ar putea fi un semn al unei probleme de sănătate mai grave. Așadar, care sunt semnele și simptomele la care trebuie să fiți atenți?
Răgușeală
Ar putea fi: refluxul de acid
„Refluxul de acid este una dintre cele mai frecvente cauze ale unei voci hârjâite sau răgușite„, spune Dr. Adam Staten, medic de familie și director clinic al onedaytests.com.
„Uneori, prezența refluxului acid este destul de evidentă, deoarece este asociată cu simptome de arsuri la stomac sau indigestie, dar de multe ori oamenii se confruntă cu „refluxul tăcut”, care poate provoca doar simptome precum o schimbare a vocii, o durere persistentă în gât sau senzația de nod în gât.
„Atunci când refluxul acid este cauza unei voci sacadate, veți avea tendința de a constata că vocea dvs. nu este constant sacadată, ci se schimbă de la o zi la alta, și adesea și pe parcursul zilei.”
Vorbești pe nas
Ar putea fi: sinuzită
Recunoaștem cu toții acea voce cu aspect nazal care vine odată cu o răceală, dar acest lucru poate fi deosebit de vizibil dacă suferiți de sinuzită. „Sinusurile sunt spații pline de aer în oasele feței și ale craniului. Una dintre funcțiile lor este de a oferi rezonanță vocii, ca și cutia de rezonanță a unei chitare”, spune Dr. Staten, potrivit Mirror.
„În cazul sinuzitei, sinusurile se umplu de mucus, împingând aerul afară, astfel încât vocea devine subțire și nazală. Puteți obține modificări similare ale sunetului vocii în alte afecțiuni, cum ar fi polipii nazali sau adenoizii măriți.”
Voce răgușită sau mai gravă
Ar putea fi: boală autoimună
„Un număr de boli autoimune ar putea afecta vocea, dar probabil că este cel mai strâns asociată cu o tiroidă hipoactivă”, spune Dr. Staten.
„O tiroidă hipoactivă poate avea ca rezultat o voce răgușită, mai profundă, deoarece poate provoca umflarea corzilor vocale.
„De obicei, vor exista și alte simptome, cum ar fi creșterea în greutate, senzația de frig tot timpul sau senzația persistentă de oboseală.
„Alte boli autoimune rare pot afecta, de asemenea, vocea, cum ar fi sindromul Sjogren, în care glandele salivare nu mai produc salivă. Acest lucru, la rândul său, provoacă o gură extrem de uscată care poate altera sunetul atunci când vorbiți.
„Boli precum artrita reumatoidă și lupusul pot provoca, de asemenea, modificări din cauza inflamației cronice, dar acest lucru nu este frecvent.”
Liniștit, monoton, tremurător
Ar putea fi: Parkinson
Boala Parkinson nu afectează doar mișcarea și mobilitatea, ci poate provoca și modificări considerabile ale vocii bolnavului.
„Parkinson poate afecta mișcările fine ale mușchilor și ale laringelui care sunt implicate în vorbire”, explică Dr. Staten. „Acest lucru are adesea ca rezultat o voce foarte liniștită și lipsită de emoție.
„Adesea, terapia logopedică poate ajuta la îmbunătățirea calității vocii sau la încetinirea deteriorării.”
Modificări generale
Ar putea fi: cancer laringian
„Deși există multe motive pentru care vocea dumneavoastră s-ar putea schimba, cancerul laringian este cel pe care nu vrem să-l ratăm niciodată”, spune Dr. Staten. „Este mai frecvent la persoanele care fumează sau beau prea mult.
„Deoarece schimbarea vocii se datorează unei modificări fizice a structurii laringelui cauzată de cancer, schimbarea vocală este de obicei permanentă și nu tinde să fluctueze de la o zi la alta, ci se va înrăutăți în timp.”
Voce fără respirație
Ar putea fi vorba de: leziuni nervoase
Dacă dintr-o dată vi se pare că nu mai respirați când vorbiți, atunci mergeți la medicul de familie pentru analize suplimentare.
„O schimbare a vocii, care poate fi asociată cu dificultăți de respirație sau cu o respirație zgomotoasă, poate fi cauzată de o afectare a nervului laringian care controlează mișcarea corzilor vocale.
„Nu este ceva obișnuit și este cel mai adesea cauzat de lezarea nervului în timpul unei intervenții chirurgicale la nivelul gâtului”, spune Dr. Staten.
„Cu toate acestea, uneori poate fi cauzată de tumori la nivelul gâtului sau al pieptului și, prin urmare, dacă nu există nicio altă cauză evidentă pentru deteriorarea nervului, trebuie investigată.”
Voce slabă
Ar putea fi: atrofia corzilor vocale
„Vocea noastră se schimbă adesea pe măsură ce îmbătrânim, deoarece corzile vocale, laringele și mușchii implicați în vorbire sunt toate afectate de vârstă în același mod ca și restul corpului nostru”, explică Dr. Staten.
„Laringele își poate pierde din flexibilitate, iar mușchii care controlează corzile vocale pot slăbi. Corzile vocale în sine pot deveni mai subțiri și mai slabe, ceea ce este cunoscut sub numele de atrofie a corzilor vocale.
„Toate aceste schimbări pot face ca vocile noastre să devină mai slabe, mai silențioase și să își schimbe calitatea pe măsură ce îmbătrânim.”