Sari la conținut

Dacă ai un stil de viață sedentar, riscurile de a face această boală sunt mari

De cele mai multe ori, doamnele și domnișoarele au frecvent probleme legate de varice. Mai exact, boala venoasă apare la femei. Dar, și bărbații pot avea această afecțiune, în mod egal cu doamnele.

Printre factorii de risc regăsim stilul de viață sedentar, statul în picioare foarte mult timp, efortul muscular prelungit, obezitatea. Uneori, chiar sarcina este un posibil factor care favorizează apariția bolii.

Din păcate, nediagnosticarea la timp dar și lipsa unui tratament adecvat sunt aspecte care nu trebuie neglijate. Mai exact, acestea duc la apariția  unor complicațiilor serioase.

La femei, simptomele apar, în special, după perioada maternității, după 30 de ani, fiind rare cazurile în care acestea să aibă varicele în tinerețe. Practic, riscul de apariție al varicelor crește o dată cu împlinirea vârstei de 40 de ani.

Statisticile au demonstrat că peste 80% dintre femei au această problemă medicală.

Indiferent de sex sau de vârstă, boala venoasă cronică amenință tot mai mult sănătatea picioarelor. Evoluția este rapidă, dar tăcută de aceea pacientul nici nu ajunge la medic, la timp pentru diagnostic și tratament.

Mai grav este că majoritatea pacienților nu se alarmează atunci când resimt o senzație de greutate în picioare, arsuri sau dureri, umflături ale gleznelor. De la aceste simptome simple se poate ajunge la complicații destul de serioase. Așa cum sunt rănile deschise care se pot infecta urât.

Ce se întâmplă în lipsa tratamentului?

Pacienții care nu ajung din timp la medicul specialist sunt predispuși la complicații serioase. Există riscul apariției unor cheagurile de sânge care pot duce la accidente ischemice la nivel cerebral, pulmonar sau al altor organe interne.

Tromboza venoasă profundă, boala care se datorează printre altele și varicelor netratate la timp are ca rezultat formarea acestor cheaguri de sânge.

În consecință, medicii susțin că este absolut necesar să ajungi la medic, să nu neglijezi această boală!

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel