Din cuprinsul articolului
O boală care pune viața în pericol, care poate fi fatală și adesea nu prezintă simptome în stadiile incipiente, trimite mai mulți oameni la spital.
Organizațiile caritabile solicită acțiuni urgente pentru a combate creșterea bolilor hepatice, o afecțiune potențial mortală ale cărei simptome trec adesea neobservate în stadiile incipiente.
Admiterile în spitale în care diagnosticul primar a fost boala hepatică au crescut cu 22% în exercițiul financiar încheiat în 2022, potrivit celor mai recente cifre ale NHS. Au fost 82.290 de admiteri în 2022, comparativ cu 67.458 în 2021, doar în Marea Britanie.
Numărul persoanelor care merg la spital pentru boli hepatice a crescut cu aproape 47% în ultimii 10 ani.
Oamenii care trăiesc în zone mai defavorizate, cum ar fi multe părți din West Midlands, sunt mai susceptibili de a face boli hepatice, sugerează experții.
British Liver Trust explică că boala hepatică prezintă adesea „simptome minime sau deloc” în stadiile incipiente.
Cu toate acestea, boala este „aproape în întregime prevenibilă”, alcoolul, obezitatea și hepatitele B și C fiind principalii factori de risc contribuind la aproximativ 90 la sută din cazuri.
Trei sferturi dintre oameni sunt diagnosticați cu ciroză, care este cea mai gravă formă de boală hepatică, atunci când este deja prea târziu pentru o intervenție sau un tratament eficient.
Vanessa Hebditch, director de politici la British Liver Trust, a declarat: „Aceste cifre demonstrează necesitatea unei acțiuni imediate.
The British Liver Trust solicită o revizuire promptă și cuprinzătoare a serviciilor hepatice pentru adulți pentru a aborda variația uriașă și inegalitățile în ceea ce privește rezultatele tratamentului și îngrijirea bolilor hepatice.
Cresterea numarului de internari in spital subliniaza necesitatea urgenta de actiuni imediate pentru a aborda povara tot mai mare a bolilor hepatice asupra societatii in ansamblu”.
Virus hepatic C (HCV). În ultimii ani, incidența virusurilor hepatice B și C a sporit în rândul românilor, iar boala hepatică de cauză virală reprezintă una dintre cele mai întâlnite forme de agresivitate la nivelul ficatului.
Apoi, stilul de viață poate predispune la ficat gras (steatoză hepatică), ajungându-se chiar la ciroză.
Alimentația neadecvată, în special pe fondul unui trai sedentar, a fumatului și a stresului cotidian, reprezintă unul din factorii cei mai importanți pentru dezvoltarea bolilor de ficat.
Consumul excesiv de alcool sau de alimente bogate în lipide animale sau vegetale determină depunerea depozitelor de grăsime pe organele interne.
Medicul este singurul în măsură să diagnosticheze o boală de ficat, în urma unui consult de specialitate și pe baza recomandării unor teste de sânge. Deseori, o afecțiune la nivelul ficatului poate fi dificil de identificat, întrucât simptomatologia poate fi nespecifică:
În primă fază, este foarte important ca pacientul să se prezinte la medic în timp util și să nu aștepte agravarea simptomelor pentru a solicita o consultație de specialitate.
Pe baza examenului clinic și al istoricului pacientului, medicul urmărește evoluția celor mai importanți factori de risc, în funcție de antecedente și de stilul de viață. Totodată, pentru a identifica o afecțiune hepatică, medicul va recomanda analizele de rutină sau examene clinice specifice pentru diagnosticarea unei boli de ficat.
Analizele de sânge indicate în diagnosticarea afecțiunilor hepatice sunt:
Transaminazele AST/TGO sau ALT/TGP reprezintă analize de sânge de rutină, recomandate pentru evaluarea stării de sănătate a ficatului.
În principiu, orice creștere a transaminazelor impune analize suplimentare, pentru identificarea exactă a cauzei.
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…
Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…