Categories: Expertul zilei

Boala teribilă care afectează mii de români. Psihiatru: „Ar trebui să ne îngrijoreze”

Din cuprinsul articolului

Bală cauzată de COVID. Chiar dacă pandemia de coronavirus este pe final, după cum afirmă specialiștii, cei care au fost infectați se confruntă cu o boală teribilă. Psihiatru: „Ar trebui să ne îngrijoreze…”

Psihiatrul Mihai Bran a tras semnalul de alarmă. Acesta a prezentat cele mai cunoscute afectări neurologice ale unora dintre persoanele care au trecut prin boala provocată de virusul ucigaș. Boala vin la pachet cu insomnii și depresie. Explicația este foarte simplă.

Psihiatrul Mihai Bran a povestit că o persoană care se simte rău fizic nu poate avea o stare de spirit corespunzătoare.

„Putem vorbi mai degrabă de simptome depresive, care apar în contextul infectării cu covid. Poate fi impactul psihologic pe care acest diagnostic îl poate avea asupra noastră sau complicaţiile pe termen lung, pe care le poate avea după trecerea prin boală.

Ştim că poate determina anumite tulburări cognitive, apariţia unor sindroame anxioase sau de tip depresiv. Toate acestea se pare că pot fi în contextul unui status proinflamator şi neuroinflamator. Aici, ar exista un element care să lege cele două patologii.

Inflamaţia nu este doar în plămâni, ci şi la nivel cerebral şi atunci asta poate duce către apariţia acestor simptome.

Dacă aceste simptome de tip depresiv încep să ne afecteze din punct de vedere funcţional, ar trebui să le îndreptăm spre medic”, a spus psihiatrul Mihai Bran.

Ce este depresia?

Specialistul a mai declarat că depresia nu se poate vindeca acasă. Acesta a recomandat ca oamenii care au stări de anxietate să meargă la medic. Insomnia este printre primele semnale de alarmă.

„Există şi această corelaţie dintre simptomatologia fizică şi cea psihică. Dacă fizic eşti rău, nu poţi să fii vesel. Lucrurile sunt de la sine înţelese.

Ar trebui să ne îngrijoreze că dispoziţia este una tristă. Nu mai avem chef să facem lucruri care ne făceau înainte plăcere. Se poate modifica somnul. Se poate modifica şi apetitul alimentar. De asemenea, pot apărea probleme de concentrare. Toate acestea, trag un semnal de alarmă.

Dialogul îi poate ajuta pe cei care au aceste stări. Îi poate ajuta să-şi verbalizeze anumite emoţîi sau să discute cu un membru al familiei, însă nu întotdeauna acest dialog ajută.

Pot fi insomnii într-un status de anxietate, de îngrijorare. Trebuie să se trateze anxietatea şi apoi insomnia. Insomnia mai poate să apară ca un simptom al episodului depresiv. La fel, tratezi depresia şi ulterior se ameliorează şi insomnia.

Tratamentele antidepresive nu creează dependenţă. Este un mit legat de tot ce înseamnă psihiatrie. Recomand ca persoanele care dezvolte aceste simptome să caute un ajutor specializat la un medic.

Sunt efecte secundare comparabile cu alte clase de medicamente. În primele zile de la administrarea medicamentelor pot să existe efecte secundare, precum vărsături, greaţă, dureri de cap sau accentuarea stării de anxietate sau depresive, dar sunt lucruri trecătoare.

Ar trebui să privim mai degrabă risc-beneficiu, pentru că pe termen lung îţi pot schimba în mod pozitiv calitatea vieţii“, a încheiat specialistul, luni, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Recent Posts

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

25 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

54 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

12 ore ago

Citeste si: