Din cuprinsul articolului
Aorta este artera principală care transportă sângele departe de inimă. Când sângele părăsește inima, curge prin valva aortică în aortă. În stenoza aortică, valva aortică nu se deschide complet, ceea ce scade fluxul sanguin din inimă.
Prof. Dr. Victor Costache, directorul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, a vorbit la DCMedical despre semnele
valvulopatiei și stenozei aortice.
„Acest tratament este dedicat pacienților care au steonoză au insuficiență aortică. Este o valvă care tratează ambele afecțiuni și toți acești pacienți pot beneficia de această bioproteză cu o durată de viață foarte lungă.
Există pacienții tineri care au valva aortică normală, tricuspidă, formată din trei cuspe. Sunt unii pacienți care însă din naștere au o valvă aortică formată din două cuspe, o valvă bicuspă. Aceste valve sunt hemodinamic mai puțin eficiente, mai insatabile.
Încă nu se știe și este greu de prezis durata de viață a unei valve bicuspe. Am tratat pacienți cu valve bicuspe care au rezistat până la vârsta de 70 de ani.
În orice context, aceste valve pot fi tratate eficient și de aici și importanța ca aceste valvulopatii să fie tratate de o echipă de chirurgi cardiovasculari cu experiență, deoarece o astfel de echipă stăpânește toate tehnicile valvulare în funcție de vârsta pacientului”, a declarat medicul Victor Costache, în exclusivitate pentru DC Medical.
Care sunt semnele acestei malformații: valvulopatia
„În general, valvulopatiile nu dor și sunt pacienți care sunt asimptomatici. De aici importanța unei ecografii cât mai precoce.
Oricine ar trebui să aibă o ecografie cardiacă.
Copilul, la naștere, trebuie să aibă ecografie cardiacă. Dacă nu, atunci în copilărie.
Toți sportivii care se prăbușesc pe teren, mulți au defecte cardiace care nu au fost diagnosticate sau nu au fost evaluate corect.
Toate aceste boli cardiovasculare pot fi tratate cu succes și este important de știut, dacă ne gândim la patologia cardiovasculară pediatrică, că acești copii, dacă sunt operați corect și din timp, vor avea aceeași durată de viață ca un copil de aceeși vârstă absolut sănătos.
În cazul valvulopatiilor, stenoza aortică este o boală care se dobândește printr-un proces de calcificare, de îmbătrânire a valvei vorbim de stenoza aortică senilă care survine pe o valvă aparent tricuspă, în general la adultul după vârsta de 60 – 70 de ani și pote fi tratată cu succes minim-invaziv.
De asemenea, mai sunt cauzele infecțioase din ce în ce mai multe infecții ale valvelor inimii – endocardite.
Atunci când valva devine insuficientă vorbim de insuficiență aortică și aceste operații minim-invazive pot fi făcute cu succes.
Vorbim de insuficiență aortică. Aceste operații pot fi cu succes, endocardite tratate endoscopic, pe valve infectate. Pacienții vor recuperarea mai repede, în schimb, spre deosebire de ceilalți pacienți, au nevoie și de un tratament antibiotic prelungit”, a mai spus medicul Victor Costache.
Care e semnul de alarmă al stenozei aortice
„Un cardiolog face o ecografie cardiacă și vede imediat stenoza aortică. Nu trebuie să fii expert, se vede imediat valva care este îngroșată și nu se mai deschide bine.
Am văzut pacienți cu stenoză aortică strânsă care erau mari sportivi și care erau complet asimptomatici, deși toți am sărit în sus când vedeam ecografia, pacientul era complet asimptomatic.
Majoritatea sunt simptomatici, obosesc.
În forma cea mai severă de stenoză aortică, când orificiul a scăzut sub 1 cm pătrat, pacienții pot prezenta pierderi de cunoștință, sincope, un semnal de alarmă.
Dacă nu este tratat la timp, acest pacient se va pierde în câteva săptămâni”, a conchis medicul.