Din cuprinsul articolului
Boala tăcută care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Anemia falciformă este un nume dat unui grup de tulburări sanguine moștenite comune, în care celulele roșii din sânge devin anormale.
Boala face ca celulele roșii din sânge să devină dure și lipicioase și să formeze un C sau o formă de seceră.
Cei care suferă de anemie falciformă ( sau siclemie) nu au globule roșii sănătoase, deoarece nu sunt capabili să transporte suficient oxigen în organism. De asemenea, celulele falciforme nu trăiesc atât timp cât celulele sanguine normale. Ca urmare, din cauza lipsei de globule roșii sănătoase, corpul dezvoltă anemie.
Boala provoacă dureri imense și alte complicații de sănătate, cum ar fi infecții frecvente, sindrom toracic acut și chiar accident vascular cerebral.
Anterior, potrivit Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, bebelușii născuți cu anemie falciformă rareori trăiau ca adulți. Dar acum, datorită detectării precoce și a noilor tratamente care sunt disponibile în întreaga lume, jumătate dintre persoanele care suferă de această boală trăiesc până la 50 de ani.
Cine este susceptibil de a fi afectat de anemia cu celule falciforme? Boala afectează în cea mai mare parte oameni a căror ascendență se leagă de părți ale lumii unde mulți oameni au malarie și poartă o genă care oferă protecție parțială împotriva anemiei.
Medicii spun că bebelușii născuți cu anemie falciformă pot să nu aibă simptome timp de câteva luni, dar atunci când o fac, acestea includ:
Potrivit experților în sănătate, boala este moștenită de la părinții biologici. Gena care ajută la mutarea celulelor roșii normale din sânge și se modifică drastic și este transmisă copilului care primește gena proteinei hemoglobinei mutante de la ambii părinți biologici.
Persoanele care moștenesc gena mutantă de la un părinte biologic au trăsătura celulelor falciforme.
Globulele roșii normale conțin hemoglobină, o proteină care dă celulelor culoarea lor. Cu toate acestea, atunci când gena suferă mutații, creează celule falciforme care nu sunt capabile să navigheze în mod corespunzător prin rețeaua de vase de sânge care transportă oxigen, nutrienți și hormoni în corp.
Hemoglobina normală este solubilă, dar hemoglobina falciformă formează aglomerări solide în celulele corpului. Hemoglobina cu celule falciforme blochează vasele de sânge și fluxul de sânge, provocând complicații de sănătate.
În medie, globulele roșii normale durează aproximativ 120 de zile, totuși, celulele secerate se autodistrug în 10-20 de zile.
De obicei, măduva osoasă poate produce suficiente globule roșii pentru a înlocui celulele moarte, dar în circumstanțe neobișnuite, cum ar fi boala celulelor seceră, măduva osoasă se luptă să se potrivească cu aportul.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…