Boala silențioasă, ignorată de mulți români pentru că nu doare. Care este aceasta și cum afectează organismul?

Ficatul gras sau steatoza hepatică, este o afecțiune gravă care, de cele mai multe ori, este trecută cu vederea. Mulți oameni nu sunt conștienți că suferă de boala silențioasă, deoarece nu doare. Astfel, simtomele care anunță boala se manifestă complet diferit. Iată la ce trebuie să fii atent!

Boala silențioasă poate avansa fără să fim conștienți, deoarece ficatul nu doare. Steatoza hepatică, sau ficatul gras, este o afecțiune reprezentată de mărirea ficatului. Aceasta apare ca urmare a unui metabolism defectuos al grăsimilor.

Aceasta poate fi de două tipuri:

  • steatoza alcoolică, determinată de consumul de alcool
  • steatoza nonalcoolică, cauzată de obezitate, dislipidemie, diabet zaharat, malnutriție, dar și de scăderea rapidă în greutate

 

„Într-adevăr, foarte lume suferă de ficat gras, de steatoză. Nu sunt conştienţi de această afecţiune. Nu pun anumite simptome date de steatoza hepatică pe seama acesteia şi se poate diagnostica întâmplător sau în momentul în care greutatea lor estee excesivă şi vin la medic şi atunci înţeleg ce patologie au şi oarecum ce riscuri dar şi ce pot să facă. Se asociază foarte mult cu excesul de greutate la supraponderali şi la obezi, la persoanele cu predisoziţie la diabet sau chiar cu diabet zahar şi la cei cu rezisenţă la insulină”, explică dr. Marilena Murguleț, în exclusivitate pentru Antena3.

Care sunt primele semne ale unui ficat gras?

Ficatul gras este o acumulare de grăsime la nivelul ficatului din cauza unui metabolism defectuos al acestor grăsimi. Putem împărți steatoza hepatică în două mari categorii: steatoza alcoolică, determinată de consumul de alcool, și nonalcoolică care are drept cauza obezitatea, dislipidemia, diabetul zaharat, malnutriția, dar și scăderea rapidă în greutate. Pentru a preveni ficatul gras trebuie să avem un stil de viață sănătos, o dietă fără grăsimi, cu carne slabă, fructe și legume. De asemenea, avem nevoie de mișcare. Se manifestă prin edeme la nivelul membrelor inferioare, ascită, piele galbenă. De ciroză nu ne vindecăm.

Ce simțim dacă ficatul nu doare? Oboseală, slăbiciune, jenă sub coaste. La analize depistăm steatoza”, afirmă Bogdan Safta, medic, potrivit Antena3.

Recent Posts

HOROSCOP. Zodiile cu NOROC la bani şi în dragoste în octombrie 2024

Horoscopul lunii octombrie 2024 anunţă că unii nativi vor trage cartea norocoasă în principalele aspecte…

4 ore ago

STUDIU. Metatonina, rol cheie în menţinerea somnului REM

Ceasul biologic îi spune corpului nostru să se pregătească pentru somn, de exemplu prin scăderea…

5 ore ago

Şefa ANM anunţă un nou fenomen METEO periculos! Val de AER POLAR, cu ninsori și furtuni puternice

După ce ciclonul Boris a făcut prăpăd în ţară, un nou fenomen meteo periculos va…

5 ore ago

Raport UNICEF: 3 din 10 copii români au cu o tulburare mintală

Un nou raport al UNICEF relevă că aproximativ 22.000 de copii și adolescenți din România…

6 ore ago

Corpul tău este plin de toxine? 10 semnale de alarmă

Hipocrate a spus odată că „toate bolile încep în intestin”, ceea ce este susținut de…

6 ore ago

ALARMANT: Noul val de COVID-19 a mai luat viaţa a 15 români

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) informează că, în perioada 16 - 22 septembrie, au…

7 ore ago

Citeste si: