Circa 325 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu o infecţie cronică de hepatită B sau C şi foarte puţine ştiu acest lucru, potrivit cifrelor publicate, recent, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Virusul hepatitei ucide anual 1,34 de milioane de persoane, număr comparabil cu cel al deceselor cauzate de tuberculoză şi de SIDA.
„Cea mai mare parte a acestei populaţiei nu a fost testată şi nu are acces la tratament“, potrivit reprezentanţilor OMS, care au adăugat că „milioane de persoane“ riscă să dezvolte o boală cronică sau un cancer şi să moară. Mortalitatea provocată de hepatită este în creştere (+ 22% între 2000 şi 2014), în timp ce numărul deceselor cauzate de tuberculoză şi de SIDA este în scădere, a afirmat Dr. Gottfried Hirnschall, director al programului de combatere a hepatitei din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citata de AFP. Hepatita este o boală silenţioasă, care poate provoca boli grave, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic.
Potrivit OMS, doar 9% din pacienţii cu hepatită B şi 20% dintre bolnavii de hepatită C ştiu că au contactat infecţia. De asemenea, potrivit lui Yvan Hutin, un specialist în această boală în cadrul OMS, numărul persoanelor care primesc tratament pentru aceste boli este extrem de redus. „Doar 8% din pacienţii (1,7 milioane de persoane) care ştiu că suferă de hepatita B primesc tratament”, a spus acesta.
Acest nivel scade la 7% (1,1 milioane de persoane) în cazul pacienţilor cu hepatită C. În 2015, circa 1,75 de milioane de persoane au fost infectate cu virusul hepatitei C (HCV), crescând la 71 de milioane numărul persoanelor care trăiesc cu HCV. De asemenea, potrivit OMS, 257 de milioane de persoane trăiesc cu virusul hepatitei B (HBV). Există vaccinuri împotriva hepatitei B, precum şi tratamente care trebuie luate atunci când infecţia este depistată. Potrivit OMS, pentru hepatita C nu există niciun vaccin, însă aceasta se poate vindeca în 2 sau 3 luni de tratament, costul acestuia ajungând, în prezent, la circa 200 de dolari de pacient.
Hepatita B se transmite în principal de la mamă la copil şi este prezentă în special în Asia de Est şi de Sud-Est şi în Australia, unde au fost raportate 115 de milioane de cazuri. A doua mare zonă afectată de hepatita B este Africa, cu 60 de milioane de cazuri.
Hepatita C, contractată prin sânge sau prin alte fluide corporale, este prezentă mai ales în ţările orientale (15 milioane de cazuri), în Europa (14 milioane), în Africa (11 milioane) şi în Asia de Sud-Est (10 milioane). OMS îşi propune să testeze 90% din populaţie şi să trateze 80% din pacienţi până în anu 2030. „Există deja teste rapide, care costă mai puţin de un dolar“, a completat Hirnschall. Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei va fi sărbătorită la 28 iulie şi va avea drept slogan „eliminarea hepatitei“.
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…