Din cuprinsul articolului
Setea excesivă, durerile de cap, infecțiile repetate, dinsfuncțiile din sfera intimă, sunt simptomele unei boli silențioase cu care mai mulți oameni se confruntă, și anume diabetul. Te poți trezi cu ea fără să-ți dai seama, iar boala își poate viața în pericol.
Dr. Laura Ene, medic primar în diabet și nutriție, a vorbit în emisiunea ”Doctor de bine” despre această boală.
Potrivit medicului, glicemia mare reprezintă o cantitate mare de zahăr dizolvat în sânge, subliniind că, la o cantitate mare, proteinele din care este construit corpul uman se zaharisesc.
Când acest lucru se întâmplă, la nivelul vaselor mici de sânge apar diverse complicații. Zahărul din sânge, numit glicemie, trebuie dus în celule, acolo unde este transformat în energie, cu ajutorul hormonului insulină, produs de pancreas. În cazul în care pancreasul nu mai produce destulă insulină, atunci apare diabetul.
Atunci când glicemia ajunge la 100, în buletinul de analize, lucrurile devin periculoase, avertizează medicul.
Când se ajunge aici, dr. Laura Ene spune că pacienții trebuie să țină o dietă cu trei mese pe zi, bine organizate și controlarea carbohidraților. În plus, medicul spune că numărul fructelor să scadă din alimentația oamenilor. Excesul dăunează foarte mult.
„Le scad fructele la doar 2 pe zi și îmi spun și eu din unde îmi iau vitamina. Iar eu le răspund din legume. Nu suntem obișnuiți să mâncăm legume, dar fructe cu kilogramul. Excesul de fructe poate să dăuneze foarte mult!”, spune aceasta.
În categoria leguminoaselor intră fasolea, mazărea, lintea, năutul și soia. Având în vedere că acestea nu se pot consuma crude, ci trebuie fierte, ele prezintă o altă sursă de exces de zahăr.
„În fiert ajung să aibă 20 de gram de zahăr la fiecare 100 de grame în fiert față de carne care are 1 gram de carbohidrat”, mai spune medicul primar în diabet și nutriție, dr. Laura Ene.
Aceasta a mai spus că în dietă se poate păstra pâinea, dar trebuie să fie integrală și să se consume doar 2 felii.
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…