Numită şi “maladia silenţioasă”, osteoporoza face parte din categoria bolilor asimptomatice, care evoluează fără simptome până în stadiile avansate, când pacientul începe să resimtă diferite dureri cauzate cel mai frecvent de complicațiile acestei afecțiuni. Din acest motiv, boala este adesea subdiagnosticată şi subtratată. În acest context, specialiștii recomandă persoanelor trecute de 45 de ani măsurarea mesei osoase la nivelul coloanei vertebrale lobare, şoldului și al antebraţului – principalele locuri în care apar primele modificări produse de osteoporoză.
“În primii 20 de ani de viață predomină procesul de formare de țesut osos, astfel că în jurul vârstei de 30 de ani scheletul uman atinge un maxim de masă osoasă. După vârsta de 35 de ani, osul pierde încontinuu din substanţa sa. Pierderea progresivă a masei osoase poate fi extrem de periculoasă pentru persoanele care nu au atins în prealabil o densitate osoasă crescută sau dacă pierderea osoasă este rapidă, crescând riscul de fracturi”, explică dr. Cristian Tăutu, medic specialist în medicină de familie.
Potrivit dr. Tăutu, cele mai frecvente fracturi osteoporotice apar la nivelul vertebrelor, de obicei spontan sau la diferite eforturi, unele chiar minime, în timp ce fractura de femur este cea mai severă, necesitând de multe ori internarea de urgență și intervenție ortopedică de corecție. Mai mult, fracturile de şold sunt cu atât mai serioase cu cât afectează semnificativ calitatea vieţii pacienţilor, generând şi un risc crescut de deces la vârste înaintate.
Osteoporoza duce la scăderea în înălţime, la deformări ale toracelui şi ale abdomenului şi afectează în procent mai mare femeile, aflate de obicei la menopauză. Din fericire, este o boală care poate fi prevenită prin încetinirea procesului de pierdere osoasă, prin evitarea factorilor de risc și, mai ales, prin dobândirea unei mase osoase cât mai mari până la vârsta de 30 de ani.
Ca modalități de prevenție dr. Cristian Tăutu recomandă evitarea sedentarismului, practicarea de mişcare fizică moderată de cel puţin 30 de minute pe zi, adoptarea unei alimentaţii bogate în calciu şi proteine, aportul adecvat de vitamina D, evitarea fumatului şi a consumului în exces de băuturi alcoolice, cafea şi sare.
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…