Sari la conținut

Boala silențioasă care afectează milioane de oameni și crește riscul de deces. Iată ce trebuie să știi!

fluctuațiile glicemiei

Boala silențioasă afectează milioane de oameni, fiind una dintre problemele majore de sănătate ale ultimului secol, atenționează specialiștii. Aceasta nu provoacă simptome dureroase sau evidente, mai ales în stadii incipente. De asemenea, este asociată cu anumite afecțiuni cu potenșial letal, ridicând semnificativ riscul de deces al persoanelor din întreaga lume.

Diabetul zaharat este boala silențioasă din ce în ce mai întâlnită, la nivel mondial. Aceasta pune în pericol sănătatea generală și este asociată cu dezvoltarea și manifestarea unor afecțiuni grave de sănătate, precum cele cardiovasculare.

Diabetul zaharat a devenit una dintre problemele majore de sănătate publică ale ultimului secol; ultimele raportări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii atrag atenţia asupra prevalenţei în creştere a diabetului zaharat la toate grupele de vârstă, scrie DC News.

În România s-au publicat în 2014 rezultatele Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, care au arătat o prevalenţa a diabetului zaharat de 11,6% la populaţia între 20-79 de ani (o valoare de 2 ori mai mare faţă de raportările anterioare).

Boala silențioasă, depistată când progresează în mod semnificativ

Diabetul mai este denumit și „ucigașul silențios” deoarece cele mai multe persoane nu știu că au această boală până nu progresează în mod semnificativ. Acesta poate fi de tip 1 sau 2, însa cel de tip 2 este cea mai frecventă formă și poate afecta milioane de oameni.

Dr. Doru Negru- medic primar diabet, nutriţie și boli metabolice și medic primar medicină internă- la Sanador, a vorbit despre capcana diabetului.

„Dacă ne plimbăm pe stradă, din zece oameni pe care îi întâlnim, unul are diabet. Incidența diabetului în țara noastră este de 11,6%. Dacă mergem la cardiologie, acolo unde oamenii au făcut infarct, ce să vezi?! Minune… Jumătate au diabet.

Dacă mergem la neurologie, unde au făcut un accident vascular cerebral, 60% au diabet. Dacă mergem la chirurgie sau la ortopedie, unde li se taie picioarele pe bucățele sau pe de-a-ntregul, cam 75% au diabet dintre cei care și-au pierdut o bucățică de picior sau piciorul cu totul.

Dacă mergem la nefrologie unde se face dializă sau la Asociația celor care și-au schimbat rinichiul sau la Asociația orbilor, cam 80% au diabet. Dar pe stradă doar 11%! Ăsta e răul diabetului. Și nu doare, fir-ar să fie, că dacă ar durea, te-ar căuta!”, a spus Dr. Doru Negru la DC News TV.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel