Din cuprinsul articolului
Mononucleoza, cunoscută și sub denumirea de „boala sărutului” sau mono, este o infecție virală tipică care afectează în primul rând adolescenții și adulții tineri, în special studenții.
Virusul Epstein-Barr sau EBV, care afectează aproximativ 95% dintre oameni, duce frecvent la infecție. Nu toate infecțiile cu EBV vor evolua către mono, dar unele vor progresa, în special la cei care nu au fost expuși la virus în copilărie.
Monovirusurile sunt destul de contagioase. Deoarece sunt transferate prin salivă, infecția este adesea denumită boala sărutului.
Sărutul nu este singurul mod de a contracta mono, totuși. Mononucleoza se poate răspândi prin activitatea sexuală, împărtășirea ustensilelor sau a băuturii și prin alte mijloace.
Boala sărutului: simptome majore și măsuri preventive
Următoarele semne sunt câteva dintre simptomele ale bolii sărutului tipice:
- Oboseală
- Durere de gât
- Febra cu temperatura de cel putin 38 de grade Celsius
- Transpirație pe tot parcursul zilei sau noaptea
- Greaţă
- Dureri de cap
- Frisoane și dureri corporale
- Tuse
- Probleme la înghițirea alimentelor
- Pofta de mancare
Dintre acestea, durerea în gât este cel mai mare simptom. Mulți oameni presupun că au faringitis streptococi când au de fapt mono prezent cu o durere în gât și ganglioni limfatici umflați.
Este recomandabil să consultați un medic pentru a primi un diagnostic adecvat, deoarece simptomele pot fi frecvent confundate cu cele ale altor tulburări contagioase.
Măsuri preventive
- Continuați să vă spălați des pe mâini cu săpun și apă caldă.
- Acoperiți-vă gura când tușiți sau strănutați. Acest lucru va ajuta la stoparea răspândirii altor infecții mai severe, cum ar fi gripa, COVID-19 și altele.
- Creșterea aportului de hidratare și odihnă multă sunt cele mai bune două moduri de a vă recupera de la mono.
- Pentru a rămâne hidratat, alege apă în locul suc, cafea și sifon ori de câte ori poți.
- Pentru a oferi corpului o șansă de a se vindeca, încercați să dormiți mai mult noaptea și să dormiți când puteți.
- Evitați să vă luptați cu oboseala și asigurați-vă că vă odihniți corespunzător în timp ce luați medicamentele antivirale prescrise de medic.