Sari la conținut

Boala Parkinson: Două noi semne timpurii au fost identificate

boala Parkinson
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Risc dublu de Parkinson la adultii peste 50 de ani cu anxietate

Boala Parkinson: Două noi semne timpurii au fost identificate.

Potrivit unor noi cercetări publicate în Neurologie JAMA, pierderea auzului și epilepsia au fost identificate ca două semne noi timpurii ale Bolii Parkinson.  Caracteristicile nou descoperite împreună cu alte simptome văzute în anii dinaintea unei diagnosticispot ajuta furnizorii de asistență medicală să recunoască și să trateze boala în stadiile anterioare.

Boala Parkinson

„Rezultatele noastre au descoperit factori de risc noi și simptome timpurii: epilepsie și pierdere auzului”, a declarat autorul studiului principal Cristina Simonet, MD, în un comunicat de presă.

„Este important ca practicienii din domeniul îngrijirii primare să fie conștienți de aceste legături și să înțeleagă cât de devreme pot apărea simptomele Parkinson, astfel încât pacienții să poată obține un diagnostic la timp”.

Studiul este primul din Marea Britanie care se urmărește tulburarea neurodegenerativă într-o populație mare diversă. Deși cercetătorii au constatat că nici etnia, nici statutul socioeconomic nu au fost legate de riscul de a dezvolta boala Parkinson, studiul oferă încă o privire mai aprofundată asupra modului în care boala afectează toate persoanele, chiar și în anii care au dus la diagnostic.

Scopul studiului, realizat de cercetători de la Universitatea Queen Mary din Londra, a fost de a investiga factorii de risc și simptomele prediagnostice într-o populație etnică diversă, deoarece majoritatea cercetărilor Parkinson au fost efectuate în populații predominant albe și bogate.

Pentru a face acest lucru, oamenii de știință au analizat dosarele medicale ale peste 1 milion de persoane care locuiesc în estul Londrei între 1990 și 2018. Cercetătorii au ales Londra de Est, în special, deoarece a oferit o populaţie foarte diversă cu „privare socioeconomică ridicată”, a declarat studiul. În estul Londrei, aproximativ 45% dintre locuitori sunt negri, Asia de Sud, amestecați sau aparținând unui alt grup etnic.

Două noi semne timpurii au fost identificate

Una dintre cele mai „notabile” simptome, potrivit cercetătorilor, a fost acela că epilepsia a fost asociată cu un risc mai mare de a dezvolta Parkinson. Deși cercetătorii au spus că un Parkinson indus de droguri nu poate fi exclus în acest caz, aceasta nu este prima dată când epilepsie este legată de boala Parkinson: Rapoarte de caz din 2016 a constatat că Parkinson și epilepsia pot coexista fie prin a prădărea diagnosticului unui Parkinson, fie prin dezvoltarea după unul.

Pierderea auzului a fost o altă nouă constatare a studiului recent, care a avut loc cu până la cinci ani înainte de diagnosticul lui Parkinson. „Este o observație interesantă pentru că este prima dată când este văzută cu Parkinson”, Aaron L. Ellenbogen, DOun neurolog de la Institutul Michigan pentru Disorders Neurologice, a declarat Health.com. „Explorarea suplimentară este cu adevărat critică în înțelegerea dacă este mai mult decât o observație și dacă există cu adevărat un mecanism de bază care îi leagă pe cei doi împreună”.

Deși autorii studiului sunt de acord că sunt necesare mai multe cercetări în ceea ce privește pierderea auzului și legătura cu Parkinson, ei sugerează că aceasta face parte din deficiențele procesării senzoriale care are loc în cazul bolii Parkinson. Această deteriorare se poate manifesta în diferite moduri: prin vedere, auz sau chiar prin sentiment de miros, au declarat cercetătorii.

 „O tulburare cerebrală, afectează o serie de sisteme în tot corpul”

Pe lângă noile semne potențiale și factori de risc, cercetătorii au observat noi tendințe în simptomele bine cunoscute. Tremors de contractare musculară involuntară s-a constatat că apare la 10 ani înainte de diagnosticul unui Parkinson, devenind mai frecvent în cei doi ani care au dus la unul.

Iar problemele de memorie, care au fost cel mai frecvent simptom non-motor asociat cu Parkinson, ar putea apărea cu până la cinci ani înainte de diagnostic. Boala a fost, de asemenea, asociată pozitiv cu alte comorbidități (tensiune arterială mare, tensiune arterială scăzută, diabet zaharat de tip 2, precum și alte semne și simptome prediagnostice (constipație, depresie, disfuncție erectilă).

„Parkinson, chiar dacă mulți se gândesc la ea ca la o tulburare cerebrală, afectează într-adevăr o serie de sisteme în tot corpul”, a declarat dr. Ellenbogen, potrivit health.com.  „Nu este vorba doar de aspecte ale motorului: afectează sistemul gastrointestinal, sistemul urinar genital, somnul, cogniția. Și cred că asta se pierde adesea pe oameni”.

Cu toate acestea, Dr. Ellenbogen a precizat că un simptom sau factor de risc asociat cu boala Parkinson nu înseamnă definitiv că va cauza boala.

„Dacă o persoană dezvoltă constipație”, a declarat el, nu ar trebui să ducă neapărat la gândul că dezvoltă boala Parkinson”, a declarat el, adăugând că există un „număr imens de motive” pentru care cineva poate dezvolta constipație care nu sunt legate de Parkinson.

Boala Parkinson. Alte simptome

Nu există un test oficial de screening pentru Parkinson, dar rezultatele studiului actual dau speranța de a fi în măsură să detecteze și în cele din urmă să trateze persoanele cu risc ridicat pentru Parkinson mai devreme.

Parkinson este complicat de diagnosticat deoarece are o constelație de simptome care sunt specifice și nespecifice bolii. Din fericire, există mai multe simptome care se referă mai direct la Parkinson. Un semn distinctiv al bolii este problemele de control al motoriei, inclusiv:

  • Tremori în mâini, brațe, picioare, maxilar sau cap.
  • Înțepenierea membrelor sau a trunchiului
  • Încetineală a mișcării
  • Coordonare afectată

Identificarea simptomelor non-motorice, chiar și a celor care au apărut anterior, în loc să aștepte simptomele motorii ar putea ajuta, de asemenea, la un diagnostic anterior, mai ales pentru că simptomele motorii pot fi foarte subtile la începutul bolii, a declarat Dr. Ellenbogen. „Deoarece încetinirea mișcării este adesea observată la rate mai mari la persoanele în vârstă, ne confruntăm cu problema diferențierii ceea ce este îmbătrânirea normală față de boala Parkinson”, a adăugat el.

Unele simptome non-motorice ale bolii Parkinson includ, dar nu se limitează la:

  • Durere
  • Tulburări de somn
  • Transpirație excesivă
  • Tulburări de stare
  • Probleme sexuale
  • Oboseala

Un medic internist sau de familie este de obicei primul care face un diagnostic Parkinson. Persoanele care prezintă simptome timpurii ale lui Parkinson’s’ chiar și subtil signsar trebui să înceapă acolo, și potențial continuă să caute teste și tratament în continuare de la un specialist în tulburare de mișcare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel