Din cuprinsul articolului
Boala Parkinson deteriorează o parte a creierului și afectează controlul muscular, echilibrul și mișcarea. Există, de asemenea, efecte asupra simțurilor, sănătății mintale și capacității de gândire.
Este mai frecventă în rândul bărbaților și începe de obicei în jurul vârstei de 60 de ani. Cel puțin 1% dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani suferă de boală la nivel mondial, conform estimărilor experților.
În ciuda a peste 200 de ani de cercetare, dezvoltarea bolii Parkinson a rămas un mister. Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea Helsinki susțin că au găsit cheia, adăugând că genele joacă doar un rol minor.
Boala Parkinson: bacteriile intestinale pot deține cheia în preveția acestei boli
Un grup de cercetare de la Universitatea Helsinki a numit tulpinile unei bacterii numite Desulfovibrio drept o cauză probabilă a bolii Parkinson, potrivit unui articol publicat inițial în revista științifică Frontier in Cellular and Infection Microbiology.
Studiul, realizat într-un grup care a inclus pacienți cu Parkinson și persoane sănătoase, poate deschide calea pentru prevenirea bolii sau cel puțin potențial atenuarea și încetinirea simptomelor acesteia.
Purtătorii de Desulfovibrio pot fi analizați, iar bacteriile pot fi îndepărtate din intestin.
„Boala este cauzată în primul rând de factori de mediu, adică de expunerea mediului la tulpinile bacteriene Desulfovibrio care cauzează boala Parkinson. Doar o mică parte, sau aproximativ 10%, din boala Parkinson este cauzată de gene individuale”, a spus profesorul Per Saris într-un comunicat de presă al Universității din Helsinki.
De unde provine Desulfovibrio
„Mulți oameni au această tulpină în intestine”, a spus Saris. „Este în mediu, în sol, în apă și, de asemenea, în alimente. Practic le mâncăm în fiecare zi, dar într-o situație normală, nu cresc la un număr foarte mare. De asemenea, într-o situație normală, ai această enzimă de detoxifiere cu sulfură de azot care te va menține sănătos”.
Saris spune că încă se efectuează teste pentru a determina care sunt cele mai bune alimente pentru a inhiba dezvoltarea tulpinilor Desulfovibrio. Cu toate acestea, el recomandă „o dietă mai vegetariană, cu o cantitate bună de fibre”.
„Se știe că există o corelație între consumul de carne și boala Parkinson”, a menționat el.
Omul de știință finlandez recomandă, de asemenea, evitarea oricărui comportament care provoacă un risc de inflamație în intestine, „și asta înseamnă, dacă este posibil, fără stres”, spune el.