Prof. dr. Dan Cheța de la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu” spune că diabetul zaharat face parte din ceea ce se numeste „patologia omului modern” sau „patologia prosperității” și că peste 20 de ani o persoană din zece la nivel mondial va suferi de această afecțiune, pondere care se va regăsi și în România.
„În principiu, diabetul zaharat are două mari tipuri de cauze: cele genetice — moștenim de la părinți anumite predispoziții, nu este neapărat să facem și boala — și pe acest fond se adaugă cauzele de mediu. Printre factorii de mediu se numără stilul de viață negativ al omului modern.
Felul în care trăim astăzi determină ca predispoziția să fie împinsă înainte, în loc să fie oprită. Pe de o parte moștenim, iar pe de altă parte „ajutăm” și noi prin felul în care trăim. În primul rând este vorba de alimentația nesănătoasă. Mâncăm mai mult decât trebuie în condițiile actuale și adeseori consumăm alimente dăunătoare.
Sedentarismul este al doilea factor după alimentație. Stresul, fumatul, noxele de toate felurile, excesul de medicamente, dereglările psihologice, toate acestea influențează modul de viață al omului contemporan”, a explicat prof. dr. Cheța.
Potrivit lui, în prezent, la nivel mondial, sunt peste 382 de milioane de diabetici și până în anul 2035 se preconizează ca numărul persoanelor care suferă de această afecțiune să ajungă la 592 de milioane. Tot la nivelul anului 2035, potrivit profesorului Cheța, o persoană din 10 va avea diabet și acest raport va fi regăsit și în România.
El a subliniat că obezitatea este poate cea mai importantă circumstanță care predispune la diabet.