Din cuprinsul articolului
Boală neurologică misterioasă, detectată în Canada. Medicii nu au găsit încă o cauză și nici un tratament, potrivit publicației The Guardian.
Când Roger Ellis s-a îmbolnăvit, în urmă cu doi ani, familia sa l-a dus de urgență la spital, temându-se că ar avea un atac de cord. Medicii au exclus rapid acest lucru, dar câteva zile mai târziu, a suferit o nouă criză. Ellis este doar unul dintre pacienții care suferă de o boală neurologică misterioasă detectată în Canada.
Boală neurologică progresivă misterioasă
Autoritățile locale spun că ar fi vorba de cazuri fără legătură între ele, dar oamenii de știință îi contrazic.
În săptămânile următoare, Ellis, un mecanic pensionat, în vârstă de 64 de ani, care locuia în orașul Bathurst din estul Canadei, a devenit din ce în ce mai anxios și dezorientat și spunea de mai multe ori același lucru.
Starea lui s-a deteriorat rapid. În primele trei luni de spitalizare, a slăbit 30 de kilograme. Era hrănit printr-un tub și era nevoit să folosească un scaun cu rotile.
„Aproape că l-am pierdut de câteva ori”, a spus fiul său, Steve.
Medicii erau bulversați. Au exclus epilepsia, un accident vascular cerebral, boala Creutzfeldt-Jakob, encefalita autoimună și cancerul. Roger a petrecut mai mult de un an în spital înainte de a fi transferat la un azil.
Familia sa crede că Ellis face parte dintr-un grup de oameni care suferă de o boală neurologică progresivă misterioasă.
Simptome: dureri inexplicabile și schimbări de comportament
Cazurile, concentrate în mare parte într-o zonă slab populată din New Brunswick, i-au uimit pe experți. Iar misterul a provocat o dispută acerbă între oficialii din domeniul sănătății, care sugerează că este vorba despre cazuri fără legătură între ele, și medici care cred că boala ar putea fi declanșată de factori de mediu sau contaminanți.
Victimele se confruntă cu dureri inexplicabile, spasme și schimbări de comportament, a spus dr. Alier Marrero, neurologul care a identificat primul grup de pacienți. Mulți au prezentat apoi semne de declin cognitiv, pierdere musculară, salivare excesivă, clănțănitul dinților și halucinații înspăimântătoare.
Până acum, 48 de cazuri au fost recunoscute public, dar oficialii familiarizați cu cercetările asupra bolii necunoscute au declarat pentru Guardian că numărul persoanelor afectate depășește acum 100.
Autoritățile locale se grăbesc să declare cazul închis
Oficialii din domeniul sănătății publice au urmărit cazurile de aproape un an și au dat puține indicii că sunt aproape de o soluție. Dar ministrul sănătății din regiunea New Brunswick, Dorothy Shephard, a anunțat la sfârșitul lunii octombrie că un raport epidemiologic nu a găsit nicio dovadă semnificativă că vreun aliment, comportament sau expunere la vreo substanță ar putea fi responsabile de această boală.
Declarația a venit după publicarea unui document controversat prezentat Asociației Neuropatologilor din Canada, care susținea că opt decese au fost „diagnostice greșite” ale unor boli cunoscute, cum ar fi Alzheimer și cancer.
Oficialii din New Brunswick au început să susțină ideea că grupul de pacienți ar putea fi o combinație de cazuri fără legătură. Dar anunțul a stârnit îngrijorare în rândul familiilor victimelor că autoritățile locale se grăbesc să declare cazul închis.
„A fost doar o demonstrație a cât de incompetentă și dezorganizată a fost provincia”, a spus Steve Ellis, care spune că alte familii cu care a vorbit sunt „devastate” de răspunsul autorităților.
„E păcat că tatăl meu și atât de mulți alții trebuie să fie implicați în această mizerie,” a adăugat el.
Posibilă explicație: expunerea la o neurotoxină
Episodul a dezvăluit, de asemenea, relația tensionată dintre autoritățile locale și cele federale, cărora li s-a cerut să nu asiste la investigație și spun că au fost împiedicați să testeze mostre de țesut ale pacienților decedați.
Angajați ai Agenției de sănătate publică din Canada au pus la îndoială sugestia provinciei că nu există nicio legătură între cazuri.
„A fost incredibil”, a spus un om de știință pentru The Guardian. „Chiar și un neprofesionist înțelege că nu vei găsi niciodată nimic doar privind fenomenul în sine. Trebuie să ai un grup de control… S-au comportat ca niște începători”, a adăugat el.
Mai mulți experți cred că BMAA – o neurotoxină găsită în perioada de înflorire a algelor care cresc în provincie – ar putea ajuta la explicarea simptomelor variate. Într-un studiu, s-au găsit concentrații mari de BMAA în homari. Pescuitul de homar este unul dintre cei mai mari factori economici din New Brunswick, ceea ce a dus la speculații că eforturile autorităților locale de a exclude existența unui focar ar putea fi motivate politic.
Dar experții în boli cerebrale spun că vârsta a pacienților care ar suferi de misterioas boală, numărul de cazuri și locul în care se află acestea sugerează că este nevoie de investigații mai amănunțite.
„Acest fel de lucruri pur și simplu nu pot fi explicate prin faptul că ar fi doar o colecție aleatorie de cazuri care apar sporadic, care au fost adunate artificial de un neurolog prea entuziast”, a spus omul de știință citat de The Guardian.