Categories: Ştiri sănătate

Boala neobișnuită de care suferă ieșenii care au ajuns la spital după ce au consumat cireșe. Ce s-a întâmplat în organismul lor

Pentru patru ieșeni care au ajuns la spital în weekendul care tocmai a trecut consumul de cireșe s-a dovedit neinspirat. Medicii de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” i-au monitorizat cu atenție.

Oamenii au mâncat cantități mari de cireșe, lucru deloc neobișnuit în lunile de vară, cât mulți oameni încep să consume mai multe fructe și legumele.

Problema nu a fost cu cireșele, ci cu cantitatea ingerată de aceștia. Atenție! Afecţiunea neobişnuită apare de două ori pe an, în sezonul cireşelor şi al strugurilor, şi afectează persoanele care au deja boli cronice renale.

Dacă aceştia consumă o cantitate mare de legume sau fructe riscă să facă hiperpotasemie, o creştere bruscă a potasiului în organism care poate provoca inclusiv decesul, potrivit adevarul.ro.

Cei patru pacienţi sufereau de boli renale şi se aflau sub tratament medicamentos, care, în combinaţie cu o cantitate mare de cireşe, au produs complicaţii.

După ce au mâncat fructele, bolnavii au început să aibă bătăi accelerate ale inimii, senzaţii de leşin şi mâinile şi picioarele amorţite. Starea a doi dintre ei era deja gravă, încât imediat după ce au ajuns la unitatea medicală medicii i-au pus la dializă. „Această afecţiune apare în particular la persoanele care au o boală cronică de rinichi, mai frecvent la persoanele în vârstă, însă nu doar. În cazul celor trecuţi de 60 de ani, afecţiunea apare la 10-20% dintre bolnavi.

Simptomele hiperpotasemiei sunt amorţeli ale membrelor inferioare şi superioare sau chiar imposibilitatea de a le mişca, similar unui accident vascular, accentuarea bătăilor inimii şi leşin.

Pentru a evita această complicaţie, cei care se ştiu bolnavi nu trebuie să se ferească de fructe, ci doar să consume mai puţine. În cazul în care au însă simptome, trebuie să se prezinte la spital deoarece afecţiunea le pune viaţa în pericol, riscând să le oprească inima“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al Spitalului „Parhon“. Bolnavii au fost internaţi în secţia de Nefrologie a spitalului, unde vor mai sta o perioadă sub supraveghere. Medicii se confruntă cu astfel de cazuri în fiecare an şi le recomandă celor cu probleme renale să consume o cantitate moderată de fructe şi legume pentru a nu-şi pune viaţa în pericol.

Sursa: adevarul.ro

Recent Posts

Nu mai arunca cojile de măr! Ajută cel mai solicitat mușchi din corp

Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…

6 minute ago

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…

36 de minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate pentru întreg GLOBUL

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…

o oră ago

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

2 ore ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

2 ore ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

2 ore ago

Citeste si: