O afecțiune care dă din ce în ce mai multe bătăi de cap medicilor și care apare mai ales în primii ani de viață a copiilor este alergia la gluten sau celiachia.
Boala îi afectează în special pe cei mici, dar nu ocolește nici adulții. Copiii slabi, fără poftă de mancare, care au
diaree mai mult de două-trei săptămâni sunt suspecți de alergie la pâine. „Până se formează imunitatea copilului, acesta este mai sensibil la alergii pentru ca organismul nu știe cum să reacționeze în anumite situații”, explica medicul de familie Călin Ciubotaru. Intoleranța la gluten poate fi declanșată și de o infecție acută.
Biscuiții nu se dau micutilor inainte de 7 luni
Cel mai frecvent, spun medicii, celiachia apare dupa varsta de 7-8 luni, cand se introduc fainoasele in alimentatia copiilor, însa nu este exclus sa se manifeste chiar mai devreme. „Din cauza intolerantei la gluten, copilul nu mai ia in greutate, nu mai creste si are scaune grasoase, abundente, decolorate, albicioase”, completeaza dr. Ciubotaru.
Alte semne ale celiachiei pot fi lipsa poftei de mancare si diareea cronica. Din cauza acestor simptome micutii slăbesc, au membre subtiri si o burtica proeminenta. Unii dintre ei devin apatici, tristi, chiar agresivi si nu progreseaza psihomotor.
Boala se poate manifesta si prin sangerari ale mucoaselor, tegumentelor ori prin edeme la nivelul picioarelor, dar asta se intampla mai rar.
Pentru a diminua cat mai mult riscul celor mici de a suferi de aceasta boala, specialistii recomanda ca diversificarea alimentatiei cu cereale care contin gluten sa nu se faca mai devreme de 6-7 luni. De obicei, spun medicii, este bine sa se inceapa cu cereale pe baza de orez si porumb si sa nu se dea copiilor biscuiti de la varsta de doua-trei luni. Atunci cand exista predispozitie genetica, boala se va declansa dupa cateva luni de la introducerea biscuitilor in alimentatie.
Intoleranta la gluten poate fi depistata din timp. Primul test care se face este �absorbtia la D-xiloza�: dimineata, pe nemancate, copilului i se da sa bea putina apa cu substanta amintita si se asteapta ca aceasta sa fie absorbita in intestin.
Dupa o ora, se ia o proba de sange si se evalueaza. Alte etape care ajuta in diagnosticare sunt probele de digestie care se fac in situatia in care testele de absorbtie indica prezenta intolerantei.
Permis si interzis in celiachie
Sunt permise urmatoarele alimente si cereale: hrisca, orez, porumb, cartofi, fasole, soia, mei, faina din nuci.
Urmatoarele ingrediente pot avea derivate de cereale interzise: sirop de orez brun, colorant caramel, dextrina derivata din porumb si grau, faina de cereale, malt sau aroma de malt, amidon alimentar modificat, arome naturale si artificiale, sos de soia.
Riscurile celiachiei la adulți
Când persoanele cu celiachie consumă produse cu gluten sistemul imunitar se apără producând leziuni la nivelul intestinului subţire. Apar, apoi dureri abdominale, diaree, pierdere în greutate şi carenţe de calciu, fier sau fosfaţi. Complicaţiile celiachiei pe termen lung pot duce la apariţia osteoporozei, inferitilităţii la femei, infecţiilor respiratorii, depresiei.
De asemenea, persoanele care suferă de intoleranţă la gluten pot experimenta, după ce consumă făinoase sau alte alimente pe bază de gluten, balonare, diaree, iar pe termen lung pot apărea daune intestinale permanente.