Sari la conținut

„Boala mută” care îți distruge oasele. Cauze și primele semne de alarmă. Se poate ascunde în organism ani întregi

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Anumite boli se pot instala în organism fără prea multe simptome. Acestea apar mult mai târziu, când afecțiunea a avansat deja într-un mod îngrijorător.

Acest lucru este întâlnit și la osteoporoză, o afecțiune care distruge, treptat, oasele. Este foarte posibil să nu îți dai seama că suferi de această afecțiune până nu te confrunți cu o fractură sau cu schimbări de postură.

Osteoporoza este un tip de boală mută, care te ia prin surprindere fără să ai timp de acțiune, mai ales dacă ignori și cele mai mici semne.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza se traduce prin „oase poroase”. Dacă la 30 de ani oasele sunt încă puternice, după această vârstă încep să-și piardă din densitate. Milioane de persoane la nivel mondial suferă de această boală, iar mai mult de jumătate sunt femei, notează noi.md.

Simptomele osteoporozei

Așa cum este menționat mai sus, osteoporoza este o boală care nu oferă simptome clare în stadiile incipiente. De fapt, fracturile sunt un simptom important al osteoporozei. Totodată, există și alte semne care îți pot da de gândit.

  • schimbări de postură
  • dureri de spate cauzate de eventualele modificări ale vertebrelor și slăbirea coloanei vertebrale
  • senzație de slăbiciune
  • probleme cu oasele
  • pierderea în înălțime (din cauza pierderii osoase sau a posturii incorecte)

Cauzele osteoporozei

Oasele au abilitatea de a se reconstrui de-a lungul vietii. Ele sunt construite din colagen, o proteina secretat de corp care da forma, si fosfat de calciu, un mineral care da tarie osului. Pe masura ce intaintam in varsta, oasele pierd mai mult din acesta consistenta, decat organismul nostru poate produce la loc. Cea mai mare schimbare se produce la femei, dupa 5-7 ani de la instalarea menopauzei.

Cine face osteoporoza?

Scaderea in densitate a oaselor este un efect natural al imbatranirii, insa nu toata lumea poate ajunge la o densitate atat de mica incat sa se poata vorbi despre osteoporoza. Totusi, cu cat esti mai in varsta, cu atat riscurile tale de a dezvolta osteoporoza cresc. Oasele femeilor sunt mai subtiri si, deci, mai predispuse bolii, insa si barbatii pot suferi de osteoporoza. Aproximativ 25% din cazurile de fracturi ale barbatilor de peste 50 de ani sunt din cauza osteoporozei. In plus, considerandu-se ca osteoporoza este o boala a femeii, barbatii nu-si prea fac teste de densitate osoasa.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel