Din cuprinsul articolului
Boala misterioasă numită „sindrom Havana”, care îi afectează de câțiva ani pe oficialii ambasadei SUA, ar putea fi legată de stres și alte cauze naturale, a indicat Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA).
Din 2016, diplomații americani din întreaga lume au raportat simptome, determinând sugestii că Rusia, China sau un alt adversar ar putea fi responsabili.
Publicarea descoperirilor CIA a stârnit furie în rândul celor peste 1.000 de persoane care spun că au prezentat simptome.
În mod similar, agenția de securitate continuă să investigheze un număr mic de cazuri neexplicate, în care rolul unui adversar nu a fost exclus.
Americanii afectați de sindrom raportează amețeli, dureri de cap și un zgomot puternic și dureros în urechi. Au fost raportate pentru prima dată în Cuba, de atunci cazuri au fost raportate la Geneva, Berlin și în alte părți.
Unii oficiali au sugerat anterior că boala ar putea fi cauzată de atacuri cu microunde, alimentează speculațiile că ar fi fost o armă a unui actor străin.
Moscova a negat întotdeauna orice implicare.
Cu toate acestea, un oficial a declarat pentru BBC că, deși investigația a făcut „progrese semnificative”, nu a găsit nicio dovadă a unei campanii globale a unui stat străin.
Agenția a concluzionat că cele mai multe dintre ceea ce sunt cunoscute oficial ca incidente de sănătate anormale ar putea fi explicate de alte afecțiuni medicale, cum ar fi boli nediagnosticate sau de factori de mediu.
CIA a adăugat că „este puțin probabil ca un actor străin, inclusiv Rusia, să poarte o campanie globală susținută, țintind personalul american cu o armă sau alt mecanism”.
Victimele bolii s-au declarat dezamăgite de constatările inițiale ale raportului.
„Nu toate cazurile pot fi explicate. Acesta nu poate și nu trebuie să fie ultimul cuvânt în această problemă, pentru că (răspunsul) nu este definitiv sau cuprinzător”, a spus grupul pentru Apărarea Victimelor Sindromului Havana.
Raportul intermediar nu va fi făcut public. Dar BBC a primit o declarație în numele directorului CIA, William J. Burns, care susține că „angajamentul agenției față de îngrijire este neclintit” și că, deși au ajuns la niște constatări intermediare semnificative, „nu am terminat”.
El a adăugat: „Abordăm această problemă complexă cu rigoare analitică, măiestrie puternică și compasiune și am dedicat resurse intensive acestei provocări.
„Vom continua misiunea noastră de a investiga aceste incidente și de a oferi acces la îngrijire de clasă mondială pentru cei care au nevoie de ea. În timp ce cauzele de bază pot diferi, ofițerii noștri se confruntă cu simptome reale”.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…