Boala mână-picior-gură este o infecție virală extrem de des întâlnită la copiii mici. Infecția este cauzată de un enterovirus și afectează micuții sub 8 ani. Uneori, și adulții fac această boală care este frecventă vara.
Boala este foarte contagioasă și se caracterizată prin apariția unor vezicule la nivelul cavității bucale, picioarelor, mâinilor. Practic are loc o erupție cu localizare pe mâini, picioare și gură. Medicii spun că odată contactat virusul acesta se va localiza pe piele și mucoase.
Primul semn al bolii este febra!
De regulă, debutul bolii este marcat de durerea în gât, febră, starea de rău generală. Ulterior, apar vezicule dureroase pe limbă, cerul gurii, mâini sau picioare. Apar vezicule și pe palme, tălpi și culoarea acestora este roșie. Problema este că cel mic nu va putea mânca din pricina leziunilor din cavitate bucală. Astfel, există un risc crescut pentru deshidratare. Boala durează între 7 și 10 zile. De cele mai multe ori, virusul care o determină este Coxsackie A 16, virus din familia nonpolio enteroviruri.
Afecțiunea este contagioasă, se transmite extrem de ușor de la copil la copil, pe cale orală, prin secreții nazofaringiene, strănut, tuse. Se transmite și prin contactul direct cu obiectele contaminate. Perioada de incubație este de 7 – 10 zile, dar copilul e contagios din săptămâna premergătoare debutului bolii.
Medicul pediatru va pune diagnosticul după examenul clinic al copilului. Natura virusului poate să fie identificată în urma efectuării unor investigații.
Vestea bună este aceea că apare vindecarea în 7-10 zile și boala este autolimitată- organismul se vindecă singur. Iar după vindecare copilul va avea imunitate împotriva virusului, dar asta nu înseamnă că nu mai poate face boala. Poate, fiindcă boala se poate repeta sub forma unei alte infecții în copilăria mică.
Atenție! Principala complicație a acestei bolii este deshidratarea. Cel mic are dureri la înghițire și nu vrea să bea apă sau să mănânce. De aceea, trebuie insistat pe hidratare, iar sărurile de rehidratare sunt de real ajutor. O altă complicație posibilă este meningita virală.
Medicii spun că nu există un tratament specific bolii. Tratamentul va fi unul suportiv și pentru ameliorare a simptomatologiei.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…