Din cuprinsul articolului
În mod normal, vorbim de zoonoze (boli transmise de alte specii de animale) pentru a ne referi la multe infecții în care omul este gazda definitivă. Cu toate acestea, acesta nu este întotdeauna cazul: există unele, precum boala hidatică, în care acționăm ca un vector sau chiar ca gazde accidentale.
Hidatidoza, numită și echinococoză, este o boală parazitară cauzată de o specie de viermi plati. Este cea mai relevantă boală parazitară în țările cu climă temperată și poate deveni foarte gravă.
Parazitul în cauză, Echinococcus granulosus, are un ciclu de viață destul de complex: pe de o parte, trece printr-o gazdă intermediară care îl dezvoltă în stadiul larvar și o altă gazdă definitivă care îl adăpostește în forma sa adultă. În acest proces, omul este una dintre mai multe specii care pot îndeplini primul rol, în timp ce canidele (și mai ales câinii) îl îndeplinesc pe al doilea.
Cu toate acestea, și pentru că oamenii nu servesc de obicei drept hrană pentru canide, atunci când îi infectează pe oameni, de obicei întrerupe acest ciclu.
Din acest motiv, la oameni (care contractează de obicei boala consumând alimente contaminate cu fecale de câine) boala hidatică determină de obicei o boală de tip chistic, formând corpuri care se pot adăposti în diverse părți ale corpului și au o creștere foarte rapidă.
La om, boala hidatică de obicei nu provoacă simptome de ani de zile și atunci când chisturile devin mari apar primele semne, în funcție de zona corpului afectată.
De exemplu, chisturile din ficat pot provoca alterarea unor enzime, provocând tulburări metabolice; în piept, poate provoca disfagie sau tuse; în abdomen, durere severă.
Poate cel mai grav exemplu este boala hidatică encefalică, în care se formează chisturi în creier și provoacă tot felul de simptome neurologice, care pot fi fatale în rare ocazii.
Hidatidoza poate fi tratată prin intervenție chirurgicală, pentru îndepărtarea chisturilor și prin utilizarea medicamentelor antiparazitare. De obicei, strategia combină ambele tehnici; totuși, uneori, chisturile pot fi prea numeroase pentru a fi îndepărtate, așa că se alege un tratament intensiv cu medicamente antiparazitare.
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…