La nivel global, hemoroizii sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni. Peste 80% din populația globului este afectată de această problemă medicală neplăcută și dureroasă. Inclusiv femeile gravide au hemoroizi.
Astăzi, încă nu se cunosc cu exactitate cauzele afecțiunii, însă anumiți factori predispozanți o determină. Aceștia sunt: constipația cronică, alimentația nesănătoasă, procesată, alimentele de tip fast-food, sedentarismul, obezitatea, bolile ficatului, statul pentru perioade mari de timp în șezut, fumatul, abuzul de alcool și de condimente.
În literatura de specialitate, hemoroizii sunt vene dilatate ale rectului. Toată lumea are țesut hemoroidal în această zonă, iar acesta este alcătuit din vasele de sânge, țesutul conjunctiv și mușchi. După localizarea lor hemoroizii pot fi interni sau externi. Cei externi pot fi observați în jurul anusului și sunt asociați cu prezența durerii, a unui disconfort local intens.
Cu ochiul liber, aceștia se pot observa și sunt descriși asemenea unor vene acoperite de piele care s-au umflat și au culoarea albastră. Hemoroizii interni sunt mai greu de diagnosticat, dar au avantajul că nu dor și nu sunt vizibili deoarece sunt în interiorul canalului anal. Prezența sângelui în scaun ar putea fi unul din primele semne care avertizează asupra existenței hemoroizilor. Atenție! Și alte boli chiar grave se pot manifesta prin prezența sângelui în scaun.
Simptome principale sunt:
- mâncărime în jurul anusului sau în zona rectală,
- durere în jurul anusului,
- prezența sângelui în scaun
- abcese anale,
- inflamații,
- un disconfort local accentuat,
- prezența fistulelor
Medicul specialist proctolog stabilește diagnosticul după ce realizează un examen local al regiunii anale, după ce face tușeul rectal sau pacientul face o colonoscopie. Această investigație este esențială deoarece cu ajutorul ei se poate face diagnosticul diferențial de alte afecțiuni precum sunt: cancerul de colon, prezenta anumitor polipi sau a colitei. Și aceste afecțiuni au ca manifestare prezența sângelui în scaun, însă pot fi afecțiuni care amenință viață precum este cancerul de colon.
Tratamentul hemoroizilor va fi stabilit de medic în funcție de gradul lor
În stadiile incipiente internarea nu este obligatorie, iar tratamentul nu este chirurgical. În primul rând se va stabili eliminarea cauzelor care duc la apariția lor, se va prescrie un regim alimentar care să excludă mâncarea picantă, procesată, haosul alimentar, se va evita sedentarismul, obezitatea și constipația. Aceste reguli se aplică mai ales în cazul hemoroizilor interni de regulă la debutul lor. Cea mai frecvent utilizată metodă este ligatura elastică. Există și o metodă numită în termeni medicali – fotocoagularea cu infraroșu sau laser, precum și crioterapia. Dar atunci când există complicații, unicul tratament este operația care are ca scop îndepărtarea prin excizie a hemoroizilor