Categories: Ştiri sănătate

Boala gravă pe care o poți face dacă bei bere! Avertisment dur

Consumul de alcool poate afecta creierul. Un nou studiu observațional de amploare sugerează că băutura este asociată cu o acumulare de fier în creier, iar ambele sunt asociate cu declinul cognitiv. Studiul a fost publicat în PLOS Medicine.

Boala gravă pe care o poți face dacă bei bere! Avertisment dur

Cercetătorii au analizat datele existente pentru 20.729 de persoane. La fel ca în cazul tuturor studiilor observaționale de acest gen, se pot face asocieri, dar determinarea cauzalității trebuie dovedită prin studii controlate. Cu toate acestea, asociațiile indică în mod regulat cercetătorilor căi suplimentare de explorare.

Autorul corespondent al studiului, Dr. Anya Topiwala, de la Departamentul de Psihiatrie al Universității Oxford din Marea Britanie, a declarat pentru Medical News Today:

„Am fost interesată de posibilitatea ca fierul să fie responsabil pentru leziunile cerebrale legate de alcool de când am citit un mic studiu la persoanele de sex masculin dependente de alcool în care s-a observat un nivel mai ridicat de fier. Am fost intrigat să văd dacă un fenomen similar apare la băutorii moderați”.

„Concluzia mea”, a spus Dr. Topiwala, „este că fierul ridicat este un posibil mecanism prin care alcoolul ar putea afecta creierul și duce la probleme de memorie. Înțelegerea mecanismului de deteriorare este, desigur, importantă dacă doriți să puteți interveni la pacienți.”

Alcoolul, scanările cerebrale și testele cognitive

Dintre persoanele ale căror dosare au fost analizate în cadrul studiului, 48,6% erau de sex feminin, iar vârsta medie era de 55 de ani.

Indivizii și-au raportat singuri consumul de alcool în chestionare, iar cercetătorii au evaluat funcția cognitivă folosind o serie de teste ale funcției executive, inclusiv un test de creare de trasee, inteligența fluidă cu sarcini de puzzle și au măsurat timpul de reacție cu o sarcină bazată pe jocul de cărți Snap.

Persoanele care nu au băut niciodată au reprezentat 2,7% din eșantionul total.

Consumul mediu de alcool a fost de aproximativ 17,5 unități pe săptămână.

Aceasta este echivalentul a puțin peste șapte cutii de bere, aproximativ 8,5 pahare medii de vin sau puțin sub 18 pahare de gin, rom, vodcă, whisky, tequila sau sambuca.

Cercetătorii au evaluat prezența fierului în creier în mod indirect, folosind scanări RMN. Principalele zone de interes pentru cercetători au fost regiunile din ganglionii bazaliSursa de încredere legate de funcțiile emoționale, cognitive și legate de mișcare.

Câteva beri se pot consuma?

Cercetătorii au descoperit că persoanele care beau șapte sau mai multe unități alcoolice pe săptămână – un nivel moderat de consum – au prezentat markeri de acumulări crescute de fier în creier.

„În acest studiu”, a declarat Dr. Topiwala, „nu am găsit dovezi pentru un nivel mai ridicat de fier la patru unități și mai mult, ci doar la șapte unități și mai mult”. Aceasta ar însemna aproximativ trei beri într-o săptămână.

„Cu toate acestea, într-un studiu separat pe care l-am făcut, am găsit asocieri dăunătoare liniare – ca și cum [nu existau] dovezi pentru niciun nivel sigur peste zero [unități de alcool]”, a adăugat ea.

Analiza actuală a arătat că cei cu niveluri mai ridicate de fier în creier erau, de asemenea, mai susceptibili de a fi avut probleme cognitive.

„Este bine cunoscut faptul că alcoolul cauzează daune creierului. Efectele citotoxice directe ale alcoolului asupra creierului sunt cunoscute. Autorii aduc un alt mecanism potențial pentru acest fenomen prin acumularea de fier. Dacă acumularea de fier contribuie în mod direct la efectele dăunătoare ale alcoolului asupra creierului nu este bine cunoscută, dar este propusă în această lucrare.”

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

7 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

8 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: