Din cuprinsul articolului
Anca Țurcașiu a vorbit deschis despre diagnosticul care i-a fost pus. „ Mi-a ieșit o analiză destul de proastă”.
Renumita actriță Anca Țurcașiu, în vârstă de 54 de ani, care a pornit pe „Drumul zeilor” de la Asia Express împreună cu Andreea Samson, mărturisește public că se confruntă cu o boală extrem de rară și teribilă, care nu i-a afectat doar sănătatea, ci și stilul de viață.
Afecțiunea autoimună de care suferă i-a impus grave restricții alimentare, pe care aceasta le-a explicat în detaliu.
Anca Țurcașiu a recunoscut într-un podcast că după instalarea menopauzei a ajuns să sufere de inflamații articulare, o problemă care s-a acutizat în timp. După numeroase teste și investigații medicale, vedeta a aflat că este lovită de această boală care cauzează o serie de complicații, între care simptomele care i-au afectat posibilitatea de a face față probelor fizice intense din cadrul concursului de la Antena 1 și care au fost remarcate de fanii ei.
„Eu la 20 de ani am renunțat să mănânc carne, pentru că m-am născut o persoană căreia nu i-a plăcut carnea, adică eu nu am fost carnivoră de când mă știu. Mama m-a forțat să mănânc carne toată copilăria, a fost un chin pentru mine. Când am plecat de acasă, la 20 de ani, evident că nu am mai mâncat, natural.
Mi-a ieșit o analiză destul de proastă. Pe mine m-au trimis acasă, du-te și obișnuiește-te cu boala că nu există remediu. Acum toți avem aceste boli autoimune. Habar nu am ce înseamnă ele, nici nu prea mă interesează. Atpo era valoare foarte mare, tiroidită Hashimoto„, a spus actrița, în podcastul „Sănătatea Ta, Prioritatea mea”.
Boala Hashimoto
Boala Hashimoto este o afecțiune autoimună care afectează glanda tiroidă. Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, chiar sub mărul lui Adam. Tiroida produce hormoni care ajută la reglarea multor funcții ale organismului.
O tulburare autoimună este o boală care apare atunci când sistemul imunitar atacă țesuturile sănătoase. În boala Hashimoto, celulele sistemului imunitar ucid celulele tiroidiene care produc hormonii. Boala duce, de obicei, la reducerea producției de hormoni (hipotiroidism).
Deși oricine poate dezvolta boala Hashimoto, aceasta este mai frecventă la femeile de vârstă mijlocie. Tratamentul principal este înlocuirea hormonilor tiroidieni.
Boala Hashimoto este cunoscută și sub numele de tiroidită Hashimoto, tiroidită limfocitară cronică și tiroidită cronică autoimună.
Simptome
Boala Hashimoto progresează lent de-a lungul anilor. Este posibil să nu observați niciun semn sau simptom al bolii. În timp, scăderea producției de hormoni tiroidieni poate provoca unele dintre următoarele simptome:
- oboseală și moleșeală
- sensibilitate crescută la frig
- somnolență crescută
- piele uscată
- constipație
- slăbiciune musculară
- dureri musculare, sensibilitate și rigiditate
- durere și rigiditate articulară
- sângerări menstruale neregulate sau excesive
- depresie
- probleme de memorie sau de concentrare
- umflarea tiroidei (gușă)
- față umflată
- unghii fragile
- căderea părului
- limbă umflată