Din cuprinsul articolului
Aorta este cel mai mare vas de sange din corp si reprezinta principala sursa de sange din organism. In cazul aparitiei unui anevrism, vorbim deja despre o problema critica. Este important sa stii sa recunosti simptomele anevrismului de aorta abdominala, dar si cauzele acestuia, pentru a sti ce este de facut si cand ar trebui sa intervii.
Ce este un anevrism de aorta abdominala?
Un anevrism reprezinta o umflatura la nivelul unui vas de sange. In acest caz, este vorba despre partea inferioara, din zona abdominala, a aortei. Formarea unui anevrism poate fi o problema critica, deoarece acesta se poate rupe. Deoarece aorta este un vas de sange foarte mare, un astfel de fenomen ar cauza o sangerare considerabila, lucru care poate pune viata in pericol.
Insa, nu intotdeauna este necesara o interventie de urgenta. Acest lucru depinde de dimensiunea anevrismului. Daca acesta este mic, acesta va trebui tinut sub observatie pentru a se observa cum evolueaza dar, daca este mare, va fi necesara o interventie chirurgicala.
Cauze
Anevrismele pot aparea in orice regiune a aortei, insa majoritatea se formeaza in zona abdominala. Printre cauzele cele mai des intalnite, putem mentiona:
- Ateroscleroza – acumularea de grasime si alte substante pe peretii vaselor de sange;
- Hipertensiunea arteriala – aceasta poate deteriora si slabi peretii aortei;
- Afectiuni vasculare, care duc la inflamarea vaselor de sange;
- Rareori, pot aparea si infectii fungice sau bacteriene ale aortei;
- Traumatisme, precum accidentele de masina, pot fi de asemenea implicate.
Pe langa cauzele propriu-zise, putem vorbi si despre alti factori de risc implicati:
- Fumatul este principalul factor de risc in cazul acestui tip de anevrism, deoarece acesta contribuie la slabirea peretilor vaselor de sange si creste riscul de ruptura;
- Varsta – afectiunea este mai raspandita la persoanele cu varsta peste 65 de ani;
- Sexul – afectiunea este mai des intalnita la barbati;
- Istoria familiala;
- Alte anevrisme – pacientii care au avut de-a face cu astfel de probleme in alte zone ale corpului au un risc mai crescut.
Cum poate fi descoperit anevrismul de aortă?
„În mod corect, anevrismele toracice mai pot da dureri toracice, cele abdominale mai pot da dureri abdominale. În marea majoritate, pacienții merg la medic pentru alte probleme sau alte probleme sugerate fie de medicul de familie, fie de alte specialități. C
ând își fac o ecografie abdominală, dacă medicul se uită cu atenție, vede anevrismul de aortă, dacă își fac o radiografie toracică, pot să vadă umbra aortei și atunci se ridică imediat suspiciunea. Diagnosticul este pus cu AngioCT.”, a spus dr. Rodica Niculescu la DC News.