Boala ficatului gras: Prof. Mircea Diculescu atrage atenția că nu se tratează niciodată cu hepatoprotectoare

Din cuprinsul articolului

Descrisă drept manifestarea hepatică a sindromului metabolic, boala ficatului gras este o afecțiune definită ca acumularea de grăsime în exces la nivelul celulelor hepatice.

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman, îndeplinind zilnic peste 500 de funcții vitale și participând la aproape toate procesele metabolice.
Bolile cronice ale ficatului afectează la nivel global până la 844 milioane de oameni. Ca și în cazul altor afecțiuni cronice, bolile hepatice evoluează în liniște, în primele faze, fără simptome, iar când acestea devin vizibile și deranjante boala se află deja într-un stadiu avansat.

”Boala ficatului gras este dificil de identificat de către pacient deoarece nu se manifestă prin simptome specifice. De aceea este recomandat ca orice persoană cu vârsta de peste 35 de ani să facă anual o ecografie abdominală pentru a-și verifica sănătatea ficatului.

Ficatul gras este o afecțiune cu evoluție progresivă și uneori este diagnosticată în stadii avansate de boală. Cu cât este depistată mai devreme, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari și poate fi evitată evoluția spre forme severe” – a declarat Prof. Univ. Dr. Mihai Mircea Diculescu, medic primar gastroenterologie, șef de clinică Gastroenterologie 2 Institutul Clinic Fundeni.

Cum tratăm ficatul gras?

”Tratamentul bolii ficatului gras se bazează pe 2 piloni principali: modificarea stilului de viață (care presupune: alimentație echilibrată, controlul greutății, evitarea sedentarismului și a fumatului) și tratament medicamentos hepatotrop cu agenți medicamentoși a căror eficacitate a fost demonstrată clinic”, subliniază Prof. Univ. Dr. Mihai Mircea Diculescu.

Societatea Română de Gastroenetrologie și Hepatologie precizează că „tratamentul farmacologic hepatoprotector trebuie să se facă conform principiilor medicinei bazate pe dovezi, cu medicamente care și-au dovedit eficacitatea în studii clinice(…) Nu este recomandată utilizarea hepatoprotectoarelor cu statut de supliment alimentar, dacă compoziția lor nu este clar studiată.”

Recent Posts

Bolile ucigașe pe care le poți avea dacă slăbești fără să vrei

Deși multora dintre noi le-ar plăcea să slăbească puțin fără efort, acest lucru poate fi…

25 de minute ago

Delia Budeanu a avut cancer: Știți cum am trecut de acest cancer? Neluând în seamă diagnosticul

A murit Delia Budeanu, una dintre cele mai admirate prezentatoare ale TVR și totodată cea…

o oră ago

Leac simplu pentru tratarea varicelor. Lidia Fecioru: Efectul se vede chiar și pentru varicele interne

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a dezvăluit în cadrul rubricii Leacul zilei din emisiunea Adevăruri Ascunse un…

2 ore ago

Detectivi emoționali – aceste zodii știu întotdeauna ce gândești!

În lumea astrologiei, există semne zodiacale care posedă o capacitate extraordinară de a citi gândurile…

2 ore ago

Vestea NEAGRĂ a zilei. S-a stins din viață una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare TV din România

Delia Budeanu, una dintre cele mai faimoase și superbe prezentatoare din istoria Televiziunii Române înainte…

3 ore ago

Horoscop RUNE 21-27 Octombrie. Mihai Voropchievici: Ei trebuie să aibă forță, putere și tărie

Horoscop RUNE 21-27 Octombrie. Mihai Voropchievici, numerolog, a prezentat recent horoscopul integral pentru următoarea perioadă.…

3 ore ago

Citeste si: