Sari la conținut

Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD). Cele 4 etape ale bolii asociate cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare

ficat gras
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele 5 predispoziții genetice pentru boala de ficat

Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD). Cele 4 etape ale bolii asociate cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare.

Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) descrie o serie de afecțiuni cauzate de prea multă grăsime stocată în ficat la persoanele care consumă puțin sau deloc alcool. Celulele hepatice sănătoase ar trebui să conțină puțină grăsime sau deloc. Mai mult de 5% grăsime stocată în celulele hepatice este considerată prea mare, iar acest lucru poate duce la un ficat gras.

Potrivit liverhealthuk.com, se estimează că 1 din 3 persoane din Marea Britanie este afectată de NAFLD.

Există patru stadii ale bolii hepatice grase non-alcoolice (NAFLD).

  • Ficat gras simplu sau steatoză
  • Steatohepatită non-alcoolică (NASH)
  • Fibroză
  • Ciroză

Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD): 1. Ficat gras simplu sau steatoză

Acest lucru se întâmplă atunci când celulele hepatice încep să acumuleze grăsime, deși nu există nicio inflamație sau cicatrice în acest stadiu. Adesea, nu există simptome în acest stadiu incipient, așa că mulți oameni nu știu că au un ficat gras.

Pentru mulți oameni, ficatul gras nu se dezvoltă mai departe, iar cu o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate, excesul de grăsime din celulele hepatice poate fi redus. Se crede că aproximativ 20% dintre persoanele cu ficat gras simplu vor dezvolta steatohepatită non-alcoolică sau NASH.

2. Steatohepatita non-alcoolică (NASH)

Această etapă are loc atunci când acumularea de grăsime în celulele hepatice este însoțită de inflamație. Se crede că această etapă afectează până la 5% din populația Regatului Unit, de exemplu, ceea ce înseamnă 1 din 20 de persoane.

Inflamația apare atunci când ficatul repară țesutul deteriorat. Dacă cantitatea de țesut deteriorat crește, ficatul se poate lupta în cele din urmă să-l repare suficient de repede, iar țesutul inflamat poate rămâne ca o cicatrice. Când țesutul cicatricial începe să se dezvolte, acest lucru este cunoscut sub numele de fibroză.

Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD): 3. Fibroza

Acest lucru se întâmplă atunci când există țesut cicatricial persistent în ficat și în vasele de sânge din jurul ficatului. Ficatul poate funcționa destul de bine în această etapă, iar îndepărtarea sau tratarea cauzei inflamației poate preveni progresia ulterioară sau chiar poate inversa o parte din daune.

Cu toate acestea, dacă în timp, țesutul cicatricial începe să înlocuiască o mare parte din țesutul hepatic normal, funcția ficatului este afectată. Acest lucru poate duce la ciroză.

4. Ciroza

În această etapă, ficatul încetează să funcționeze corect și încep să apară simptome, cum ar fi îngălbenirea pielii și a albului ochilor și o durere surdă în partea dreaptă jos a coastelor. Țesutul cicatricial din ciroza hepatică este dificil de îndepărtat, deși progresia ulterioară poate fi oprită dacă cauza leziunii hepatice este îndepărtată.

Există un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare

Majoritatea persoanelor cu NAFLD au stadiul incipient al bolii (ficat gras simplu sau steatoză) și doar un număr mic dezvoltă stadiile mai grave. Poate dura câțiva ani pentru ca fibroza sau ciroza să se dezvolte. Deși adesea nu există simptome care însoțesc stadiile incipiente ale NAFLD, este important să vă gândiți la sănătatea ficatului dumneavoastră.

Toate etapele NAFLD sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, cum ar fi atac de cord și accident vascular cerebral.

Menținerea unei greutăți sănătoase, limitarea alimentelor bogate în zaharuri adăugate, o dietă sănătoasă și variată, renunțarea la fumat și limitarea sau renunțarea la alcool și exercițiile fizice în mod regulat, toate vă vor ajuta ficatul să funcționeze corect și să vă mențină sănătos.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel