Sari la conținut

Boala femeilor neiubite. Din păcate, afecteză din ce în ce mai multe femei

endometrioza
Sursă foto: arhiva doctorul zilei
1 din 10 femei se confruntă cu endometrioza

Din cuprinsul articolului

Boala femeilor neiubite sau endometrioza. Endometrioza afectează aproximativ 10% (190 de milioane) dintre femeile și fetele de vârstă reproductivă la nivel global

Endometrioza este o tulburare adesea dureroasă în care țesutul similar cu țesutul care în mod normal căptușește interiorul uterului – endometrul – crește în afara uterului. Endometrioza implică cel mai frecvent ovarele, trompele uterine și țesutul care căptușește pelvisul. Rareori, țesutul asemănător endometrului poate fi găsit dincolo de zona în care sunt localizate organele pelvine.

În cazul endometriozei, țesutul de tip endometrial acționează ca țesutul endometrial – se îngroașă, se descompune și sângerează la fiecare ciclu menstrual. Dar pentru că acest țesut nu are cum să iasă din corpul tău, el devine prins. Când endometrioza implică ovarele, se pot forma chisturi numite endometrioame. Țesutul din jur poate deveni iritat, dezvoltând în cele din urmă țesut cicatricial și aderențe – benzi de țesut fibros care pot face ca țesuturile pelvine și organele să se lipească unele de altele.

Endometrioza poate provoca dureri – uneori severe – în special în timpul perioadelor menstruale. Pot apărea și probleme de fertilitate. Din fericire, sunt disponibile tratamente eficiente.

Simptome endometrioză

Simptomul principal al endometriozei este durerea pelvină, adesea asociată cu perioadele menstruale. Deși mulți se confruntă cu crampe în timpul menstruației, cei cu endometrioză descriu de obicei dureri menstruale mult mai grave decât de obicei. De asemenea, durerea poate crește în timp.

Semnele și simptomele comune ale endometriozei includ:

  • Perioade dureroase (dismenoree). Durerea pelvină și crampele pot începe înainte și pot extinde câteva zile în perioada menstruală. Este posibil să aveți, de asemenea, dureri de spate și de abdomen.
  • Durere la actul sexual. Durerea în timpul sau după sexual este frecventă în cazul endometriozei.
  • Durere la mișcarea intestinală sau la urinare. Este cel mai probabil să experimentați aceste simptome în timpul perioadei menstruale.
  • Sângerare excesivă. Este posibil să aveți ocazional perioade menstruale abundente sau sângerări între menstruații (sângerare intermenstruală).
  • Infertilitate. Uneori, endometrioza este diagnosticată pentru prima dată la cei care caută tratament pentru infertilitate.
  • Alte semne și simptome. Este posibil să aveți oboseală, diaree, constipație, balonare sau greață, în special în timpul perioadelor menstruale.
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel