Glaucomul, o boală fără simptome, este a doua cauză de orbire, la nivel mondial, după cataractă, şi necesită tratament individualizat şi controale pentru toată viaţa, a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul militar Ovidiu Muşat, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Glaucomului.
Spitalul Militar din Capitală a inaugurat recent Centrul de excelenţă în glaucom, realizat cu sprijinul Ministerului Sănătăţii şi cu finanţare integrală de la bugetul Ministerului Apărării Naţionale.
Locotenent colonel Ovidiu Muşat, medic primar în Secţia de oftalmologie a spitalului, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu este cunoscută o cauză exactă a producerii glaucomului, dar boala este asociată, în majoritatea cazurilor, cu presiunea crescută la nivelul ochiului şi reprezintă doua cauză a orbirii, la nivel mondial, după cataractă.
Din datele cumulate de la medicii oftalmologi se presupune că sunt aproximativ 140.000 de pacienţi diagnosticaţi cu glaucom, iar aceştia beneficiază de tratamente din patru clase de medicamente, în totalitate compensate.
Date fiind lipsa simptomatologiei, cauzele multiple care determină afecţiunea, precum şi incidenţa crescută a numărului de cazuri înregistrate anual, la nivel naţional se impune implementarea unei strategii de prevenţie a acestei patologii oculare, a mai spus Muşat, doctor în ştiinţe medicale.
La Spitalul Militar, au fost demarate, la finalul anului trecut, procedurile pentru înfiinţarea Centrului de excelenţă în glaucom, unitate care îşi propune diagnosticarea precoce a bolii, crearea unei baze de date, la nivel local si naţional, care să permită detectarea precoce, monitorizarea şi tratamentul adecvat al bolii.
Orice persoană trecută de 40 de ani şi care are rude apropiate bolnave de glaucom prezintă un risc major de boală.
Glaucomul, ce debutează fără simptome, este echivalent cu o creştere a presiunii în interiorul ochiului, ce duce la deteriorarea nervului optic. Întocmai ca la un infarct miocardic, ţesutul nervului optic nu mai este irigat suficient, generând tulburări ischemice locale şi modificări caracteristice de câmp vizual, a explicat doctorul.
Glaucomul este deseori asociat cu o creştere a presiunii intraoculare, dar poate exista şi atunci când presiunea este normală sau, invers, poate exista o presiune intraoculară mare fără a fi vorba de glaucom.
„Trebuie ştiut că tratamentul existent împiedică evoluţia bolii, este strict individualizat în funcţie de stadiile de boală ale fiecărui pacient în parte şi impune controale cu regularitate pentru tot restul vieţii”, a mai spus medicul militar.
Săptămâna Mondială a Glaucomului are loc anul acesta între 8 şi 14 martie.
Sursa: Mediafax