Din cuprinsul articolului
Osteoporoza, afecțiunea care se dezvoltă lent, fără simptome alarmante afectează grav sistemul osos. Practic, în ani, oaselor ajung să fie atât de fragile încât de la o banală căzătură poți să te alegi cu o fractură de os. Cele mai des întâlnite fracturi cauzate de osteoporoză sunt la șold, la încheietura mâinii sau la coloana vertebrală. Află care sunt factorii de risc ai acestei boli.
Riscul de osteoporoză crește odată cu vârsta, pe măsură ce oasele se subțiază în mod natural. După 30 de ani, creste rata prin care oasele se dizolvă și sunt absorbite de organism, în timp ce rata de reconstruire a osului scade.
Mai exact, după vârsta de 40 de ani la bărbați și după 30 de ani la femei are loc o mărire a ratei de absorbție. Altfel spus, în cazul bărbaților are loc o pierdere a capitalului osos cu 0,5% pe an și la femei este de 2% pe an mai ales după ce apare menopauza. Cu alte cuvinte, după vârsta de 30 de ani fiecare individ uman pierde o mică parte de os. Pierderea osoasă este și mai vizibilă după 45 de ani, explicația fiind aceea că femeile produc deja mai puțin estrogen, iar bărbații mai puțin testosteron.
Medicii susțin că este esențial ca pacientul/pacienta să ajungă la spital pentru evaluare, stabilirea diagnosticului și începerea tratamentului. Deși nu se vindecă, există o serie de metode care pot ameliora simptomele și încetini progresia bolii.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…