Sari la conținut

Boala de ficat care nu dă simptome dar poate duce la cancer sau ciroză. Gastroenterolog: E o boală vicleană

ficat

Boala de ficat fără simptome. Unii spun că ficatul gras e cea mai uşoară boală hepatică. Dar de la steatoza hepatică pornesc grave maladii ale ficatului, ciroza, cancerul hepatic, hepatitele cronice.

Ficatul gras e o boală frecventă, circa 27% din populaţie suferă de steatoză hepatică, dar doar 5% evoluează spre ciroză şi cancer. Profesor doctor Alexandru Oproiu a explicat pentru jurnalul.ro ce înseamnă această boală.

Schimbarea stilului de viață

Ficatul gras se poate caracteriza ca o depunere de grăsimi în celulele ficatului, mai ales trigliceride. Încărcate cu grăsime, celulele hepatice nu-şi mai îndeplinesc rolurile. Aceasta este prima fază a bolii: steatoza hepatică. Ea avansează prin apariţia inflamaţiei, steatohepatita. Neglijată, duce la fibroză, la acea întărire a ţesutului hepatic, un fel de cicatrici care împiedică funcţiile ficatului şi blochează trecerea sângelui prin ficat.

Trebuie trecut la acţiune, în primul rând prin schimbarea stilului de viaţă. Obezitatea trebuie atacată, mai puţine grăsimi animale, mai deloc dulciuri concentrate şi făinoase şi, bineînţeles, mişcare, măcar o plimbare seara, de o jumătate de oră. Indicele de masă corporală nu trebuie să depășească 28-30, iar circumferinţa în talie la bărbaţi trebuie să fie sub 102 centimetri, iar la femei, sub 88.

Dacă slăbirea este nesemnificativă, se poate apela şi la medicamente de slăbit, de reducerea poftei de mâncare, dar nu este preferabil date fiind efectele secundare ale acestor doctorii. Nu e cazul să se slăbească pompieristic, e indicat să se piardă 500 de grame pe săptămână, adică două kilograme pe lună.

O boală vicleană

Trebuie să se aibă în vedere acel sindrom metabolic X, cvartetul morţii. Să se reducă obezitatea, să se trateze conştiincios diabetul prin dietă şi medicamente, să se ia zilnic combinaţia de medicamente împotriva hipertensiunii arteriale. Pentru diminuarea colesterolului şi a trigliceridelor în sânge e necesară cura cu statine.

Ficatul gras este o boală vicleană, nu dă semnale clare și doar controlul periodic poate descoperi această maladie.

Semne discrete

În primul rând trebuie spus că acestea sunt discrete, abia observabile la debut. De exemplu, pacientul va avea stări de oboseală, de somnolență, constipație, diaree. Dar și o creștere ușoară în greutate.

Atenție! Atunci când la analizele de sânge apare o creștere a transaminazelor putem spune că pacientul are steatoză hepatică.

De cele mai multe ori, pacientul ajunge la medic pentru un control de rutină. În urma unei ecografii abdominale și a unor analize de sânge se poate stabili diagnosticul.

Bineînţeles că băutorii de alcool peste capacitatea de metabolizare a ficatului sunt cei mai expuşi la steatoză hepatică. Cei cu ficat gras alcoolic trebuie să treacă la eliminarea cu desăvârşire a alcoolului. Cei care nu reuşesc să scape de obezitate, mai ales când este vorba de o gravă obezitate, pot apela la chirurgia bariatrică.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel