Din cuprinsul articolului
Fără îndoială, există oameni cu o memorie mai bună pentru trăsăturile fizice, dar dacă de câte ori vezi pe cineva și tot nu îi „înveți” chipul, ar putea fi vorba de altceva. Aflați ce este prosopagnozia: o boală de care suferă Brad Pitt, care împiedică recunoașterea oamenilor.
Dacă vorbim despre vedetele de la Hollywood, Brad Pitt este, fără îndoială, unul dintre cei mai recunoscuți actori, nu doar pentru talentul său, ci pentru că se numără printre cei mai atrăgători bărbați din lume, așa e că e aproape imposibil să nu-l recunoaștem.
Totuși, el s-ar putea să nu te recunoască. Și nu are nicio legătură cu a fi un simplu muritor, ci starea de care suferă și care îl împiedică să recunoască oamenii, chiar dacă îi văzuse deja.
Într-un interviu acordat revistei Esquire în urmă cu câțiva ani, Brad Pitt mărturisea că are probleme în a-și aminti chipurile unor persoane cunoscute, ceea ce este un simptom de prosopagnozie sau orbire facială, deși până atunci nu avea un diagnostic clar.
Totuși, actorul a recunoscut că acest lucru i-a îngreunat viața, pentru că mulți oameni s-au simțit jigniți considerând că este lipsit de respect sau oarecum îngâmfat din partea sa, când în realitate are incapacitatea de a surprinde o față, ceea ce face esențială analiza acestei afecțiuni prin teste specifice.
Propagnozia sau orbirea facială este o tulburare caracterizată prin incapacitatea de a recunoaște sau diferenția fețele.
Asta înseamnă dificultate în identificarea fețelor ciudate, dar și a fețelor personale, care ar putea afecta 2 la sută din populația generală.
Potrivit Serviciilor Naționale de Sănătate din Marea Britanie, această tulburare afectează în cea mai mare parte oamenii de la naștere și este răspândită pentru cea mai mare parte, dacă nu pentru toată viața, cu un impact sever asupra vieții de zi cu zi.
Specialiștii subliniază că există două tipuri de prosopagnozie. Pe de o parte, de dezvoltare, atunci când apare fără leziuni cerebrale, adică pur și simplu nu vă dezvoltați capacitatea de a recunoaște fețele, care poate avea o componentă genetică.
Există și prosopagnozia dobândită, care apare după leziuni ale creierului, cum ar fi un accident vascular cerebral sau un accident la cap.
Asta înseamnă că, deși se credea anterior că majoritatea cazurilor de orbire facială au apărut în urma unei leziuni cerebrale, nu este cazul, este posibil să suferi de aceasta fără a avea leziuni cerebrale, care inițial nu sunt identificate.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…