Din cuprinsul articolului
Hepatita virală este o afecțiune inflamatorie a ficatului cauzată de infecția cu diferite tipuri de virusuri, cu tropism hepatic. Patogenia hepatitelor virale implică multiplicarea virusului în interiorul celulelor hepatice, determinând atât leziuni directe asupra ficatului, cât și declanșarea unui răspuns inflamator.
Conform datelor înregistrate în urma unei unui program pentru depistarea hepatitelor virale, s-a observat că cele mai multe infecţii cu virusul hepatitic B au fost depsitate la populaţia activă din segmentul de vârstă până în 54 de ani, iar infecţia cu virusul C a fost mai prezentă în rândul celor de peste 54 de ani. În judeţul Ialomiţa tocmai s-a încheiat testarea, potrivit RRA.
Infecţiile cu virusul hepatitic B, periculoase
În acest context, autoritățile au creat un program gratuit pentru depistarea hepatitelor virale ce s-a desfăşurat, în ultimele luni, în mai multe judeţe din ţară. Campania s-a adresat în special categoriilor vulnerabile şi persoanelor din mediul rural, cu acces limitat la serviciile medicale curente şi celor neasigurate.
În cele șase luni ale campaniei de depistare a persoanelor infectate cu virusuri hepatice au fost testați peste 9.000 de ialomițeni, dintre care 179 au fost depistați pozitiv. În 132 din cazurile confirmate, infecția virală este de tip B, iar în 47 de situații a fost confirmată existența virusului hepatic de tip C.
Incidența cazurilor depistate este de 2% și situează Ialomița printre județele cu cele mai puține infectări la nivel național, însă depistarea unor persoane care nu știau că sunt purtătoare ale virusurilor hepatice şi includerea lor în programele de tratament reprezintă un obiectiv important pentru sănătatea publică.
Campania de testare s-a derulat în Ialomița prin intermediul a 30 de cabinete medicale de familie și s-a desfășurat cu prioritate în mediul rural.