Din cuprinsul articolului
Boala cu diagnostic pe viaţă. Este o afecțiune inflamatorie cronică comună a căilor respiratorii caracterizată de simptome fluctuante și recurente, obstrucție reversibilă a fluxului de aer și bronhospasm. Din nefericire, această boală o poate avea oricine.
Este vorba despre Astm. Pacienţii cu un astfel de diagnostic pot trăi normal dacă urmează în mod corespunzător tratamentul. Boala se poate şi agrava dacă medicul nu intervine la timp sau dacă pacientul nu urmează recomandările medicale.
Conform ultimelor date furnizate de către Institutul Naţional de Statistică, peste jumătate dintre aceştia fiind alergici, iar până la 5% dintre ei au forme severe, care necesită spitalizare sau terapii complexe.
„Este un diagnostic pe care îl ai toată viaţa, pentru că astmul nu se vindecă. Într-o cercetare făcută recent pe aproape 1.000 de pacienţi, un procent de peste 90% a arătat o încredere deosebită către medici şi asistente şi a crescut utilizarea terapiei pe termen lung.
Există puncte nevralgice, se înregistrează absenteism şcolar, vorbind aici de astmul pediatric. Astmul este confundat de multe ori cu simple răceli, însă are un impact negativ în viaţa oamenilor. De multe ori, bolnavii utilizează în exces tratamentul în timpul unei crize“, a declarat Roxana Maria Nemeş, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
O astfel de boală netratată înseamnă suferinţă pentru pacient şi costuri mai mari, iar cu cât timpul trece, boala se agravează şi influenţează tot mai mult viaţa pacienţilor, transmit specialiştii.
Astmul are nevoie de o comunicare continuă între pacient şi medic, pentru a putea fi tratat corespunzător „Astmul este încă necontrolat. O foarte mare parte dintre pacienţii cu astm vor avea o viaţă normală atunci când vor avea o educaţie în privinţa bolii, atunci când vor avea nişte repere.
Ne dorim să eliminăm dificienţele în ceea ce priveşte îngrijirea pacienţilor. Astmul este o reţea complexă, arată manifestări distincte şi vorbim de personalizarea diagnosticului în ultima vreme, pentru fiecare pacient“, a spus prof.dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Secţiunii de Cancer Pulmonar, din cadrul Societăţii Române de Pneumologie.
România dispune de medicamentaţie de ultimă generaţie pentru tratamentul astmului, însă una dintre cele mai importante părţi în momentul în care se începe tratamentul acestei boli este comunicarea dintre pacient şi medic, pentru ca acest proces să poată fi făcut personalizat, în funcţie de vârstă, simptome şi alte fracţiuni importante.
„Astmul este necontrolat, deşi în România dispunem de cea mai modernă medicaţie. Simptomele sunt prezente de mai mult de două ori pe săptămână la cei mai mulţi pacienţi şi limitează activitatea.
Necesită utilizarea în exces a medicaţiei la nevoie, dar asta este ca şi când ai lua pentru nişte dureri de cap îngrozitoare un medicament care taie pe moment durerea, dar nu tratează cauza.
Aşa este şi cu aceste inhalatoare care se folosesc la nevoie. În timp, simptomele reapar, pacientul administrează incorect aceste inhalatoare şi boala se agravează“, a mai spus medicul Ruxandra Ulmeanu.
Inhalatoarele sunt diferite şi necesită o pregătire adecvată pentru a se folosi corect. Oricât de bun ar fi un medicament, dacă nu este administrat astfel încât să intre corect în plămâni, este administrat degeaba.
„Pacientul trebuie să îşi ia tratamentul continuu, nu doar la nevoie, pentru a diminua simptomele. Până la 80% dintre pacienţii cu astm nu folosesc tehnica inhalatorie în mod corect. Nu trebuie să vă pierdeţi răbdarea şi trebuie să vă prezentaţi la medic cu dispozitivul inhalator.
E foarte important ca medicaţia să ajungă la plămâni, pentru a avea efect. De asemenea, mare parte dintre pacienţii cu astm trebuie să uite să fumeze. Este un element fundamental. Inclusiv pentru pacienţii cu astm bronşic care nu au aproape deloc simptome“, transmite dr. Ulmeanu.
„Plămânul este primul expus la poluare“ Poluarea este unul dintre fenomenele cele mai îngrijorătoare din ultimii ani, la nivel local, naţional şi mondial. În ciuda numeroaselor semnale de alarmă trase de către specialişti, poluarea continuă să fie în ascensiune în cele mai multe dintre oraşele României, din diferite cauze: tăierea pădurilor, înmulţirea autoturismelor, lipsa şoselelor ocolitoare, pentru ca transportul greu să nu mai treacă prin oraşe.
„În momentul în care vorbim de poluarea oraşelor şi de aceste semnale de alarmă repetate, mereu se vorbeşte de particulele de materie. Acestea formează un amestec care ajunge până la nivelul periferic al plămânului, unele dintre ele trecând în sânge. Aceste particule sunt extrem de nocive. Aceste particule de 2,5 microni sunt, în primul rând, cancerigene pentru tot ceea ce înseamnă factorul uman“, a declarat pentru „Weekend Adevărul” prof. dr. Ruxandra Ulmeanu.
Preşedintele Secţiunii de Cancer Pulmonar din cadrul Societăţii Române de Pneumulogie a atras atenţia şi asupra efectelor pe care le au acţiunile oamenilor asupra naturii.
„Dacă stăm să ne gândim la efectul de seră şi la tot ceea ce înseamnă activităţile industriale şi alţi poluanţi, trebuie să avem în vedere creşterea foarte mare a nivelului ozonului. Ozonul care este sus este bun, dar ozonul amestecat cu toate aceste componente jos, la nivelul solului, creşte foarte mult poluarea. Mă doare foarte mult să văd că în România a explodat tăierea pădurilor.
Este o dramă universală, dramă care e în derulare şi în România. Avem doar iarnă şi vară, avem călduri extreme. Pe vremea copilăriei mele nu existau temperaturi atât de mari. Da, poluarea este o sursă imensă pentru că plămânul este deschis spre atmosferă, e primul expus la poluare. Aşadar, tot ceea ce înseamnă reducerea poluării în oraşe, dar şi oprirea tăierii pădurilor ar duce la îmbunătăţirea sănătăţii plămânilor“, a mai transmis Ruxandra Ulmeanu, potrivit Adevarul.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…