Din cuprinsul articolului
Astmul este o afecțiune în care căile respiratorii se îngustează și se umflă și poate produce mucus suplimentar. Acest lucru poate îngreuna respirația și poate declanșa tusea, un șuierat (șuierat) atunci când expirați și dificultăți de respirație.
Pentru unii oameni, astmul este o neplăcere minoră. Pentru alții, poate fi o problemă majoră care interferează cu activitățile zilnice și poate duce la un atac de astm care pune viața în pericol.
Astmul nu poate fi vindecat, dar simptomele sale pot fi controlate. Deoarece astmul se schimbă adesea în timp, este important să lucrați cu medicul dumneavoastră pentru a vă urmări semnele și simptomele și pentru a vă ajusta tratamentul după cum este necesar.
În România, peste un milion de români suferă de astm, potrivit datelor furnizate de către Institutul Naţional de Statistică
„Este un diagnostic pe care îl ai toată viaţa, pentru că astmul nu se vindecă. Într-o cercetare făcută recent pe aproape 1.000 de pacienţi, un procent de peste 90% a arătat o încredere deosebită către medici şi asistente şi a crescut utilizarea terapiei pe termen lung. Există puncte nevralgice, se înregistrează absenteism şcolar, vorbind aici de astmul pediatric. Astmul este confundat de multe ori cu simple răceli, însă are un impact negativ în viaţa oamenilor. De multe ori, bolnavii utilizează în exces tratamentul în timpul unei crize“, a declarat Roxana Maria Nemeş, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Simptome
Simptomele astmului variază de la o persoană la alta. Este posibil să aveți atacuri de astm rare, să aveți simptome doar în anumite momente – cum ar fi atunci când faceți exerciții fizice – sau să aveți simptome tot timpul.
Semnele și simptomele astmului includ:
- Dificultăți de respirație
- Constrângere sau durere în piept
- Wheezing la expirare, care este un semn comun de astm la copii
- Tulburări de somn cauzate de dificultăți de respirație, tuse sau respirație șuierătoare
- Crize de tuse sau respirație șuierătoare care sunt agravate de un virus respirator, cum ar fi răceala sau gripa
Semnele că probabil că astmul dumneavoastră se agravează includ:
- Creșterea dificultăților de respirație, măsurată cu un dispozitiv utilizat pentru a verifica cât de bine funcționează plămânii (debitmetru de vârf)
- Necesitatea de a folosi mai des un inhalator de eliberare rapidă
„Astmul este încă necontrolat. O foarte mare parte dintre pacienţii cu astm vor avea o viaţă normală atunci când vor avea o educaţie în privinţa bolii, atunci când vor avea nişte repere. Ne dorim să eliminăm dificienţele în ceea ce priveşte îngrijirea pacienţilor. Astmul este o reţea complexă, arată manifestări distincte şi vorbim de personalizarea diagnosticului în ultima vreme, pentru fiecare pacient“, a spus prof.dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Secţiunii de Cancer Pulmonar, din cadrul Societăţii Române de Pneumologie.
România dispune de cea mai modernă medicație pentru bolnavii de astm
„Astmul este necontrolat, deşi în România dispunem de cea mai modernă medicaţie. Simptomele sunt prezente de mai mult de două ori pe săptămână la cei mai mulţi pacienţi şi limitează activitatea. Necesită utilizarea în exces a medicaţiei la nevoie, dar asta este ca şi când ai lua pentru nişte dureri de cap îngrozitoare un medicament care taie pe moment durerea, dar nu tratează cauza. Aşa este şi cu aceste inhalatoare care se folosesc la nevoie. În timp, simptomele reapar, pacientul administrează incorect aceste inhalatoare şi boala se agravează“, a mai spus medicul Ruxandra Ulmeanu.
Oricât de bun ar fi un medicament, dacă nu este administrat astfel încât să intre corect în plămâni, este administrat degeaba.
„Pacientul trebuie să îşi ia tratamentul continuu, nu doar la nevoie, pentru a diminua simptomele. Până la 80% dintre pacienţii cu astm nu folosesc tehnica inhalatorie în mod corect. Nu trebuie să vă pierdeţi răbdarea şi trebuie să vă prezentaţi la medic cu dispozitivul inhalator. E foarte important ca medicaţia să ajungă la plămâni, pentru a avea efect. De asemenea, mare parte dintre pacienţii cu astm trebuie să uite să fumeze. Este un element fundamental. Inclusiv pentru pacienţii cu astm bronşic care nu au aproape deloc simptome“, transmite dr. Ulmeanu.