Categories: Expertul zilei

Boala cu care se confruntă mulți români. Cum o putem identfica încă de la primele semne? Dr. Iatagan: „Este singura durere asemănătoare cu durerile naşterii”.

In fiecare an, mai mult de o jumatate de milion de oameni merg la Camera de urgenta pentru probleme legate de piatrele la rinichi. Se estimeaza ca unul din zece oameni va face o piatra la rinichi, la un moment dat in viata.

Riscul de a dezvolta pietre la rinichi este de aproximativ 19% la barbati si 9% la femei. La barbati, primul episod poate sa apara cel mai probabil dupa varsta de 30 de ani, dar poate avea loc si mai devreme. Alte boli, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul si obezitatea pot creste riscul de aparitie a pietrelor la rinichi.

Cum se formează calculii renali?

Rinichii au rol important în curățarea și filtrarea sângelui și urinei de substanțe toxice sau compuși chimici. Însă, atunci când acestea se acumulează în cantități ridicate, pot să apară calculii renali, cunoscuți și sub denumirea de pietre la rinichi. Calculii renali reprezintă astfel depozite de minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor.

Unii calculi renali pot rămâne în rinichi, fără să cauzeze probleme de sănătate, în timp ce alții pot fi eliminați din organism prin urină.

Inițial, calculii renali au dimensiuni mici, însă își pot mări diametrul de la câțiva milimetri la câțiva centimetri. Calculii renali sunt apoi eliminați prin tractul urinar, ajungând din rinichi la ureter, vezică și uretră. De multe ori, pietrele sunt mici și pot fi eliminate fără probleme, însă înlăturarea celor de mari dimensiuni este însoțită de dureri și disconfort. Acestea pot bloca și îngreuna fluxul urinar.

Eliminarea pietrelor la rinichi poate fi extrem de dureroasă în unele cazuri, însă nu provoacă daune permanente dacă sunt depistate la timp. Dacă pietrele se blochează în tractul urinar, pot sa apară infectii urinare sau alte complicații care pot necesita intervenție chirurgicală.

Urologul Cristian Iatagan demontează mituri despre consumul de apă, cauzele litiazei renale, dar şi cum recunoaştem nişte rinichi bolnavi.

„În principiu, deshidratarea este situaţia în care consumăm mai puţine lichide decât are nevoie organismul nostru.

Faptul că nu simţim nevoia să mergem să urinăm sau trece o zi întreagă fără să mergem la toaletă şi observăm că urina noastră este concentrată, înseamnă că am consumat insuficiente lichide şi că am pus presiune pe rinichi.

În formarea calculilor renali, semnele pot fi discrete sau chiar inexistente, dar în momentul în care un calcul renal migrează din rinichi şi împiedică scurgerea naturală a urinei, pot exista dureri renale, chiar atroce.

Se spune că o colică renală dată de migrarea unui calcul ce acoperă un rinichi este, poate, singura durere asemănătoare cu durerile naşterii”, a precizat dr. Cristian Iatagan,  în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate.

Ce factori pot duce la apariția pietrelor la rinichi?

„Deshidratarea este cea mai importantă. Desigur, există şi oameni care au o predispoziţie genetică, metabolică, pentru apariţia a diferite forme de calculi.

De exemplu, bărbaţii care consumă foarte multă proteină animală. Obezitatea, dar şi sedentarismul este una dintre cauze.

Din fericire, organismul nostru este suficient de inteligent să permită o aşa-zisă intoxicație, dacă am consuma prea multă apă. Este o legendă.

Organismul păstrează și filtrează doar ceea ce are nevoie. Nu reușim să-i facem rău organismului aducându-i un aport hidric exagerat”, spune medicul.

Apa minerală vs. apa plată – care este mai indicată?

„Aici este o discuţie puţin mai lungă. De preferat este consumul de apă plată, dar nici apa minerală nu este contraindicată.

Problema este pentru cei care consumă numai apă plată.

În timp, poate da nişte tulburări, inclusiv formarea de calculi renali”, mai spune dr. Iatagan.

Pericolul nisipului la rinichi – mit sau realitate?

„Nisipul la rinichi există! De fapt, în esenţă, urina este o soluţie hiperconcentrată. Sarcina acesteia este de a elimina nisipul, care este o chestiune milimetrică. Eliminarea trebuie să se producă fără niciun fel de simptom sau suferinţă.

Este greu de a considera patologic acest nisip la rinichi, câtă vreme lucrurile rămân la acest nivel. Însă, o urină închisă la culoare, urât mirositoare, roşie, cu urme de sânge, normal că trebuie să alarmeze pacientul.

Din fericire, la ora actuală, în medicină, pietrele la rinichi pot fi tratate 100% prin metode minim invazive. În situaţia în care ajungem să avem nişte calculi renali, care nu pot fi eliminaţi prin cale naturală, avem o mulţime de astfel de metode şi de procedee. De exemplu, litotriţia extracorporeală. Este un bombardament de unde de şoc al calculilor care sunt prea mari și nu pot fi eliminați pe cale naturală”, adaugă medicul urolog.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

8 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

8 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

9 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

9 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

9 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

10 ore ago

Citeste si: