Din cuprinsul articolului
Boala cruntă de care suferă unul din patru români are o evoluție insidioasă la început însă poate duce la deces dacă nu e gestionată. E vorba de sindromul de burnout și, potrivit statisticilor, afectează inclusiv adolescenții.
Românii muncesc opt ore în plus pe săptămână faţă de alţi angajaţi din Vest, arată un nou studiu la nivel european, motiv pentru care 25% au trecut printr-un burnout adică epuizare de la prea multă muncă.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global, 745.000 de oameni mor în medie, anual, din cauza epuizării la serviciu. În ultimii ani, cazurile de burnout s-au triplat şi la noi în țară. 65% dintre angajaţi spun că lucrează peste program. Dintre ei, 25% au suferit sau suferă de acest sindrom.
Sindromul burnout este o afecțiune de sănătate mentală asociată cu epuizarea fizică și mentală, stresul cronic și sentimentul de descurajare sau lipsă de realizare în contextul muncii sau al altor situații în care persoana se simte copleșită de cerințe și presiuni. Acest sindrom este în special legat de medii de lucru stresante și poate afecta calitatea vieții și sănătatea generală a unei persoane.
„La început e o evoluţie insidioasă. Nu e un debut brusc, ca multe boli. În primul rând, se manifestă prin lipsă de motivaţie, scăderea capacităţii de concentrare şi memorare. Apar perioade de nelinişte, agitaţie, anxietate. Apoi nu-ţi mai vine să faci nimic. Ăsta e stadiul final. Nu-ţi mai vine să te ridici din pat,” a explicat, pentru observatornews, dr. Dan Benţia e neurochirurg.
Simptomele sindromului burnout pot varia de la o persoană la alta, dar pot include următoarele:
Este important de menționat că sindromul burnout nu este același lucru cu stresul obișnuit. Stresul este o reacție normală a organismului la situații dificile și poate fi gestionat cu succes cu ajutorul tehnicilor de reducere a stresului. Burnout-ul este o formă mai gravă și cronică de stres, care poate necesita intervenție medicală și profesională.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…