Din cuprinsul articolului
O anumită boală prezintă în continuare un factor major de risc în Uniunea Europeana. Ea este responsabilă pentru 1,7 milioane din decesele cauzate de afecțiuni cardiovasculare. Despre ce este vorba și ce au descoperit specialiștii?
Între timp, datele Eurostat arată că afecţiunile cardiovasculare rămân principala cauză de deces în Uniunea Europeană. Angioplastia este una din cele mai frecvente proceduri medicale minim invazive pentru tratarea acestui tip de pacienţi, iar din anul 2021, numărul acestora a depăşit 1 milion.
Potrivit RRA, țara noastră este însă unul din statele membre cu cel mai mic număr de astfel de intervenţii raportat la suta de mii de locuitori.
Numărul deceselor cauzate de afecțiuni cardiovasculare a ajuns, în 2021, la 1,7 milioane și este principala cauză a deceselor din Uniunea Europeană, în speță aproape 33% din total. PotrivitEurostat, cea mai utilizată procedură pentru acest tip de afecțiune este angioplastia, procedură minim invazivă, după care urmează procedura chirurgicală bypass.
În 2021 s-au înregistrat 1,1 milioane de angioplastii, în cele 25 de state care au prezentat date până acum. Cea mai mare proporție este în Croația, care a raportat 553 de angioplastii la suta de mii de locuitori, urmează Germania, Letonia, Austria și Bulgaria, ultima cu 303 proceduri la suta de mii de locuitori.
La polul opus este Portugalia, cu doar 100 de angioplastii la suta de mii de locuitori, urmează Luxemburg și România, țara noastră înregistrând 115 proceduri pentru fiecare sută de mii de locuitori.
Chiar dacă nu putem controla totul când vine vorba de sănătate, pe măsură ce îmbătrânim, există multe alte lucruri pe care le putem controla prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase. Se știe că anumite alimente pot aduce beneficii organismului, atenuând riscul unor afecțiuni despre care medicii ne avertizează constant.
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…