Sari la conținut

Boala cronică de rinichi, „ucigașul tăcut“ care afectează mii de români

Semne și simptome că ai probleme cu rinichii
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Boala cronică de rinichi. Tema Zilei Mondiale a Rinichiului, marcată anual pe 14 martie, este „Arată-ți rinichii!” (#ShowYourKidneys), un apel care evidențiază importanța diagnosticării timpurii a bolii cronice de rinichi. 10% dintre români suferă de această afecțiune și anual peste 37.000 de persoane sunt internate în spital, în principal din cauza faptului că boala are o evoluție silențioasă, greu de depistat.

Lipsa simptomelor evidente face ca, în numeroase cazuri, boala cronică de rinichi să fie diagnosticată abia în stadiile avansate, când apar complicațiile și calitatea vieții pacientului este afectată ireversibil. Aproape un sfert dintre românii care suferă de această afecțiune ajung în spital în stadii avansate.

„Boala cronică de rinichi poate fi numită, pe drept cuvânt, una dintre maladiile secolului nostru. La nivel mondial, peste 850 de milioane de persoane suferă de această boală, care, dacă nu se va interveni rapid, va ajunge să reprezinte în următorii ani a cincea cauză de mortalitate în lume.

România a făcut, anul trecut, un pas important ȋn diagnosticarea timpurie a BCR. Din iulie 2023, două analize esențiale sunt decontate de CNAS – rata de filtrare glomerulară estimată și raportul alumină-creatinină în urină – la recomandarea medicului de familie sau a nefrologului. Pe baza rezultatelor se pot stabili tratamente care țin sub control evoluția afecțiunii și împiedică apariția complicațiilor“, explică dr. Alexandra Botescu, medic specialist nefrologie în Spitalul Memorial Băneasa.

Prevenția este esențială în boala cronică de rinichi

Pentru ca medicul să poată interveni eficient în cazul bolii cronice de rinichi, pacienții trebuie, însă să îi semnaleze simptomele specifice ce anuntă apariția afecțiunii. Printre acestea se numără creșterea bruscă a tensiunii arteriale, modificarea culorii urinei, apariția vărsăturilor și a edemelor, precum și instalarea unei stări de slăbiciune accentuate. Boala este frecventă în rândul persoanelor care suferă de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, neoplazii sau diabet zaharat. La rândul său, cancerul renal are o incidență crescută la bărbații de peste 60 de ani, de două ori mai mare decât în cazul femeilor.

„Pentru a testa și evalua sănătatea rinichilor, persoanele care prezintă un risc crescut de apariție a BCR pot face o serie de analize, chiar și în lipsa prezenței simptomelor evidente. Sunt recomandate în mod curent examene de evaluare a funcției renale, analize ale probelor de urină și, în unele cazuri, ecografii abdominale pelvine.

Orice persoană poate să adopte, însă un stil de viață, un regim alimentar și o hidratare corecte, care să contribuie la menținerea sănătății rinichilor. Consumul de lichide trebuie corelat cu starea de sănătate și efortul fizic. Sportul este esențial pentru o bună funcționare a organismului, per ansamblu, așa că e bine să ȋl practicăm constant.  Dieta, la rândul său, este necesar să fie una echilibrată, în care aportul de proteine este adaptat stării de sănătate a rinichilor. Există studii care arată că suplimentele proteice pot genera un declin al funcție renale. De asemenea, se recomandă suplimentarea dietei cu anumite vitamine, dar acest lucru se poate face doar cu recomandarea medicului“, precizează dr. Alexandra Botescu.

Prin diagnosticarea din timp, boala cronică de rinichi poate fi prevenită sau încetinită ca evoluție. Pentru aceasta însă, pacienții trebuie să apeleze la medici de specialitate care pot depista încă din stadiile incipiente orice posibil simptom și interveni în timp util.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel