Din cuprinsul articolului
Boala contagioasă care face ravagii în școli și grădinițe. La scurt timp după explozia de cazuri de gripă și viroze, au început să se înmulțească cu repeziciune și cazurile de infecţii bacteriene foarte contagioase.
Mai exact, este vorba despre scarlatină, care în principiu îi afectează pe copii, dar care se poate transmite și la adulți.
Scarlatina este o boală bacteriană care apare la unele persoane care au angină streptococică. Cunoscută și sub numele de scarlatină, scarlatina se caracterizează printr-o erupție cutanată de culoare roșu aprins care acoperă cea mai mare parte a corpului. Scarlatina include aproape întotdeauna o durere în gât și o febră mare.
Scarlatina este cel mai frecventă la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Deși scarlatina a fost considerată cândva o boală gravă a copilăriei, tratamentele cu antibiotice au făcut-o mai puțin amenințătoare. Totuși, dacă nu este tratată, scarlatina poate duce la afecțiuni mai grave care afectează inima, rinichii și alte părți ale corpului, scrie MayoClinic.
Potrivit ObservatorNews, Mihai Craiu, medic pediatru a declarat că: Scarlatina în sine prin severitate nu e cu nimic diferită de faringoamigdalita streptococică, tot febră faci, tot mănâncă greu copilul, tot durere în gât şi deshidratare, numai că are această erupţie caracteristică aspră, aşa ca un şmirghel la palpare şi limbă zmeurie.
Mihai Craiu, medic pediatru: Bolnavul poate să infecteze, în principiu, unul din zece persoane din jurul lui. Este contagios dacă nu respectăm nişte reguli elementare pentru că el nu se trabsmite de la mare distanţă prin aer, el se transmite în apropiere prin folosirea împreună a diverselor lucruri de mâncat, de băut sau dacă picături de salivă ajung la distanţă foarte mică de pe un copil pe celalalt.
Adrian Marinescu, infecţionist: Se transmite cu uşurinţă în familie, în colectivitate şi cei care sunt vulnerabili sau cu alte probleme, persoanele în vârstă pot de asemenea să facă infecţie streptococică şi vă spuneam că nu e vorba doar de scarlatină. Streptococol betahemolitic de grup A poate să dea o grupă largă de afecţiuni şi unele dintre ele pot fi severe şi să le pună viaţa în pericol.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…