Sari la conținut

Boala congenitală care poate cauza bătăi rapide și haotice ale inimii. La ce simptome trebuie să fiți atenți

EKG
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
terapie mai facilă pentru aritmii

Sindromul QT prelungit este o boală cardiacă congenitală care poate cauza bătăi rapide și haotice ale inimii. Boala duce la apariția aritmiilor, a sincopelor, poate cauza leșin și uneori chiar decesul pacientului.

În cazul sindromului QT prelungit, mușchiul inimii se reîncarcă într-un timp mai îndelungat decât ar fi normal. Această tulburare electrică, care poate fi văzută de obicei pe un EKG, se numește intervalul QT prelungit.

Cauza acestui sindrom este mutația genelor pentru canalele de potasiu, sodiu sau calciu din fibra miocardică. De cele mai multe ori, afecțiunea este diagnosticată după ce a avut lor un eveniment cardiac: o sincopă, un stop cardiac. Medicii susțin că o dată diagnosticată boala la un membru al familie, toți ceilalți trebuie să se testeze, să-și facă analizele.

Din fericire, afecțiunea se poate trata. Mai exact, vor fi evitați factorii de risc: stresul, emoțiile puternice, deshidratarea. De asemenea, sportul va fi limitat. Unele persoane pot să primească tratament medicamentos, iar altele pot fi operate. Sunt și pacienți cărora li se implantează un dispozitiv special.

Care sunt simptomele:

Din păcate, boala este asimptomatică. Cei afectați de Sindromul QT prelungit nu au semne, ci sunt diagnosticați în urma efectuării unei electrocardiograme (EKG).

Destul de rar, simptomele sunt: stările de leșin, crizele de apoplexie, decesul subit.

Medicii avertizează asupra faptului că stările de leșin apar atunci când există emoții foarte puternice. De exemplu, o persoană este foarte fericită, bucuroasă sau, din contră, este speriată, stresată. Și exercițiile fizice intense pot declanșa leșinul la astfel de pacienți. De aceea, mare atenție la semnele premergătoare leșinului. Acestea pot fi: dureri mari de cap, aritmie, palpitații, vedere neclară.

În ce constă tratamentul: 

Atunci când acest sindrom este moștenit, tratamentul poate să fie unul medicamentos. Uneori, pacientul ajunge și la operație, completată de o schimbare a stilului de viață. Cu ajutorul tratamentelor se pot preveni bătăile neregulate ale inimii, dar mai ales decesul subit.

De asemenea, se pot folosi dispozitive medicale sau este nevoie de intervenții chirurgicale. De cele mai multe ori, este necesar schimbarea stilului de viaţă. Prin tratament se previn bătăile neregulate ale inimii şi decesul subit.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel