Din cuprinsul articolului
Una din 150.000 de persoane, precum Caroline Cray Quinn, în vârstă de 25 de ani, suferă de MCAS, o reacție alergică extremă și necontrolată la alimente comune, parfumuri și factori de mediu.
Pentru unii, un sărut este un semn de afecțiune, pentru alții un gest romantic plin de semnificație, dar pentru o tânără de 25 de ani reprezintă un pericol potențial letal. Ea nu își permite să meargă la plajă sau să facă o simplă plimbare: „O singură greșeală”, explică ea, «m-ar putea costa viața». Printre simptomele pe care le-ar putea declanșa un sărut se numără dificultăți de respirație, umflarea gâtului și pierderea cunoștinței, notează publicația Il Messagerro.
Un gest simplu pentru mulți, care pentru ea a devenit un simbol al unei lupte zilnice și al forței. Dar ce determină această afecțiune? Ce consecințe are asupra relațiilor umane ale fetei? Există un leac?
Una din 150.000 de persoane, precum Caroline Cray Quinn , suferă de sindromul activării mastocitelor (MCAS) , o reacție alergică extremă și scăpată de sub control la alimente comune, parfumuri și factori de mediu.
Această boală nu afectează doar relațiile tinerei femei, ci și, și mai ales, obiceiurile sale alimentare.
Caroline poate mânca doar două alimente: ovăz și o formulă nutritivă preparată special pentru ea. Totul pentru a evita declanșarea unor posibile reacții anafilactice care ar putea fi fatale.
Chiar și intimitatea cu partenerul ei, Ryan, necesită precauții meticuloase:
„Trebuie să mă asigur că se spală pe dinți înainte să mă sărute”, spune Caroline pe profilul ei de pe rețelele sociale. Este o directivă, dictată de echipa ei medicală, dar este doar una dintre numeroasele reguli stabilite pentru a-i proteja sănătatea.
„Nu trebuie să mănânce în cele trei ore dinaintea sărutului și nici să mănânce cei șase alergeni principali cu 24 de ore înainte de a mă săruta”, spune ea.
„Uneori, în ciuda acestor precauții, simt o ușoară mâncărime în gură sau pe buze, ceea ce este un semn că trebuie să mă opresc imediat și să iau medicamente de urgență”, a adăugat ea.
În ciuda acestui fapt, Caroline își înfruntă afecțiunea cu curaj și umor:
„Poate că regulile mele de întâlnire ar putea fi utile pentru cei care nu sunt siguri de intențiile partenerului lor. Dacă sunt de acord să urmeze aceste reguli, înseamnă că le pasă cu adevărat”, a glumit ea.
Caroline a fost diagnosticată cu MCAS abia în 2017, în ciuda faptului că a suferit de alergii severe încă din copilărie.
„Am dezvoltat alergii la alimente precum alunele, nucile și susanul de la vârsta de doi ani, dar în rest eram sănătoasă. Apoi, în 2017, o reacție alergică cauzată de o contaminare încrucișată s-a transformat într-o serie de episoade anafilactice, care m-au făcut să fiu alergică la multe alte alimente.”
Diagnosticul MCAS i-a permis lui Caroline să pună un nume simptomelor care i-au dominat mult timp viața. Simptomele bolii, cum ar fi dificultăți de respirație, umflarea gâtului și pierderea cunoștinței, necesită o atenție constantă pentru a evita erupțiile. Chiar și mersul la plajă poate fi riscant.
„Un câine m-ar putea linge pe față și ar putea declanșa o reacție. Dar nu am de gând să mă opresc din viață din cauza fricii”, a spus ea cu fermitate. „Nu am de gând să renunț la tot din cauza unei boli”.
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…